Jakub Forgács Správy Regióny Zo Slovenska

Poslanci BBSK jednomyseľne súhlasili. Areál Borovej hory získalo mesto Zvolen

Dlhé roky chátral, teraz má zmeniť majiteľa. Či však uznesenie Zastupiteľstva BBSK podpíše aj šéf kraja Marian Kotleba, je však otázne.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci BBSK jednomyseľne súhlasili. Areál Borovej hory získalo mesto Zvolen
20
Galéria
Zdroj: TASR

Poslanci krajského parlamentu v Banskej Bystrici v pondelok na zasadnutí jednomyseľne schválili zámenu pozemkov, vďaka ktorej dlhodobo chátrajúci areál Borovej hory vo Zvolene prejde z vlastníctva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na mesto Zvolen. Či však uznesenie Zastupiteľstva BBSK šéf kraja Marian Kotleba podpíše, je otázne. Závisí to totiž od záruk, že areál unikátnej lokality neskončí v súkromných rukách.

„Nemám problém s tým, aby to prešlo na mesto Zvolen, ale sú tam nezodpovedané otázky ohľadne zábezpeky, aby to neprešlo do súkromných rúk. Pokúsim sa s vedením mesta dohodnúť nejakú záruku, aby po prevode z vlastníctva BBSK nemohla Borová hora, napríklad na obdobie 20 rokov, prejsť do súkromných rúk,“ reagoval po hlasovaní predseda BBSK Kotleba s tým, že pozemky Borovej hory sú ďaleko lukratívnejšie než tie, ktoré kraj po zámene získa.

Zvolen kraju za Borovú horu ponúkol svoje pozemky pod budovami a cestami, ktoré sú v pôsobnosti BBSK. Znalecký posudok si dalo vypracovať mesto na vlastné náklady.

„Myslím si, že ak sme za lokalitu Borovej hory, ktorá bola nacenená na viac ako 500 000 eur, ponúkli pozemky za 700 000 je to adekvátne,“ konštatovala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. Mesto navrhovalo BBSK takú zámenu majetku, aby nedošlo k zmenšeniu hodnoty majetku ani jedného z účastníkov zámeny.

Objekty na Borovej hore boli naposledy využívané v 90. rokoch minulého storočia, keď tam fungoval doliečovací ústav pľúcnych chorôb.

Podľa Balkovičovej mesto chce túto unikátnu lokalitu kultúrneho významu s osobitnou flórou a jazerom mineralizovanej vody zachrániť a zveľadiť. Uvažuje tiež o tom, že tam možno zriadi dom seniorov a pre ľudí ho ponechá ako voľný priestor na oddych, a teda bude slúžiť občanom.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásu ruží, ktoré mohli Zvolenčania obdivovať v arboréte Borová hora!

V OBRAZOCH: Dni ruží vo zvolenskom arboréte
20
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM