Rôzne

Pozor na novoročný prípitok by si mali dať mladiství, chorí a kedysi závislí

Silvestrovská noc sa dá príjemne prežiť aj bez väčšej dávky alkoholu. Tvrdí to riaditeľ bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Ľubomír Okruhlica.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na novoročný prípitok by si mali dať mladiství, chorí a kedysi závislí
Zdroj: TASR

Dospelým odporúča piť symbolicky, maximálne dve deci vína či poldeci tvrdého alkoholu. Držať tejto zásady by sa podľa neho mali aj vodiči.

U mladých neodporúča ani to. Ide podľa neho o princíp. „Neplnoletému potom rodič ťažko vysvetľuje, prečo inokedy nemôže piť,“ vysvetlil Okruhlica. Alkohol by mali úplne vylúčiť aj pacienti s vysokým krvným tlakom a tí, ktorí boli kedysi od neho závislí.

Ak sa niekto predsa len rozhodne piť trochu viac, mal by jesť po celý čas. Spomalí sa tým vstrebávanie alkoholu a zmiernia sa možné prejavy opitosti. „Piť na lačný žalúdok a v krátkych časových intervaloch je nešťastná voľba,“ uviedol Okruhlica.

Následky alkoholu pomôže zmierniť oddych, dostatok spánku a tekutín, približne jeden až dva litre vody. Jeho skoršiemu odbúraniu pomôže aj vitamín C. V lekárňach sa predávajú aj rôzne preparáty, ktoré rýchlejšie rozkladajú alkohol. Tieto preparáty ale nie sú schválené lieky, poukázal Okruhlica. Z medicínskeho hľadiska to preto neodporúča. „Človeku sa na chvíľu uľaví, ale organizmus sa nezregeneruje,“ upozornil. „Vyrovnávací panák“ by vynechal.

K rýchlejšiemu vytriezveniu môže pomôcť aj káva. Kofeín pôsobí ako diuretikum a zrýchľuje vylučovanie alkoholu z tela. Pri normálnych okolnostiach klesne hladina alkoholu v krvi za hodinu v priemere asi o 0,2 promile.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM