Rastislav Búgel Zo Slovenska

Právne problémy musí riešiť množstvo ľudí: Pomôcť má nová elektronická služba

Nízke právne povedomie Slovákov chce eliminovať nová online právna služba Edvokát. Pomôže analyzovať problém a nasmeruje k správnemu advokátovi.

Ilustračný obrázok k článku Právne problémy musí riešiť množstvo ľudí:  Pomôcť má nová elektronická služba
Zdroj: TASR

„Z vlastnej praxe, poznatkov Európskej únie za roky 2010 až 2015, zo štatistík ministerstva spravodlivosti aj z nášho prieskumu sme zistili, že viac ako polovica Slovákov právnu službu nikdy nevyužila. Pričom 40 percent priznáva, že sa ocitli v situácii, keď ju potrebovali, napriek tomu sa na právnika neobrátili,“ na dnešnej tlačovej konferencii zdôvodnil vytvorenie portálu Edvokát jeho manažér Marián Áč.

Problémom sa dá predísť prevenciou

Podľa Áča takmer 90 percent ľudí nevyužíva právne služby, aj keď o nich uvažujú. Mnohí majú strach z ceny za ne a nevedia, na koho sa obrátiť. Čiže vplýva na tento stav neinformovanosť aj nedôvera k advokátom, či vôbec ich služba je potrebná. Snažia sa svoj problém riešiť susedskou radou alebo vyplnením nejakej zmluvy z internetu, ktorá nemusí byť vhodná. Vraj väčšina ľudí rieši osobný problém keď už vznikne, pritom vhodným preventívnym nasmerovaním sa tomu dá predísť.

Spolupráca s advokátmi

„Prvý kontakt klienta s naším elektronickým právnikom Edom je bezplatný. Po analýze problému ho informujeme, ktorý kompetentný advokát to bude riešiť, aj za akú cenu a v akom čase. Spolupracujeme s advokátmi s dlhoročnou praxou a pre rôzne oblasti,“ spresnil advokát Peter Bartolčič.

Chcú prelomiť neistotu ľudí

Táto online služba www.edvokat.sk existuje od júna. Najčastejšie sa venuje majetkovým a rodinným problémom. Sú to rôzne pohľadávky, rozvod, bezpodielové spoluvlastníctvo, susedské spory, prevod nehnuteľnosti, dedičstvo či pripomienkovanie nájomných, kúpnych a iných zmlúv. Včasným usmernením možno predísť súdnym a iným problémom. „Očakávame, že týmto online portálom dokážeme prelomiť bariéru a neistotu ľudí. Tiež prispejeme k zvýšeniu povedomia Slovákov o právnych službách, čím sa priblížime k priemeru európskych krajín,“ dodal Marián Áč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM