Aktualizované Politika

Prezidentka o obnove Ukrajiny: Je to šanca pre slovenské firmy, vstup do NATO podporuje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že NATO poskytne Ukrajine na summite v litovskom Vilniuse víziu budúceho členstva.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka o obnove Ukrajiny: Je to šanca pre slovenské firmy, vstup do NATO podporuje
13
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hovorí o výborných bilaterálnych vzťahoch krajín. Poukázala aj na rozvíjajúcu sa spoluprácu, napríklad pri vývoji húfnice. Obnovu Ukrajiny považuje za veľkú príležitosť pre slovenské firmy.

Čaputová to uviedla po piatkovom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý poďakoval Slovensku za podporu, humanitárnu i vojenskú pomoc.

Čo povedala Zelenskému

„Ako krajina chceme, aby vo vzťahoch medzi krajinami fungovali pravidlá, medzinárodné právo a nie princíp hrubej sily. To je aj dôvod, prečo podporujeme vašu krajinu v rôznych ohľadoch – ekonomicky, humanitárne, ale aj vojensky. Ako obeť nevyprovokovanej agresie máte pri vašej sebaobrane plné právo takúto podporu od nás očakávať,“ vyhlásila Čaputová smerom k Zelenskému.

Vyzdvihla pomoc občanov SR a mimovládnych organizácií ľuďom z Ukrajiny.

Prezidentka podporila mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k spravodlivému mieru s rešpektom k suverenite Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Podporu vyjadrila aj Zelenského mierovej iniciatíve, ktorú označila za perspektívne riešenie ruskej agresie.

Upozornila i na pokračujúce utrpenie ukrajinských ľudí a každodenné obete. „Tento fakt nám nesmie zovšednieť,“ poznamenala.

Nový typ húfnic

Prezidentka vyzdvihla aj vojenskú pomoc Slovenska a rozvíjajúcu sa bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti. Pripomenula kontrakt na výrobu ďalších 16 slovenských húfnic Zuzana 2, z ktorých by mali byť prvé kusy dodané už v priebehu tohto leta.

„Spoločne budeme našimi firmami vyvíjať aj nový typ húfnic, spolupracovať na spoločnej výrobe munície a zároveň naše podniky sa zapoja do odmínovania územia Ukrajiny,“ zhrnula.

Intenzívnejšiu spoluprácu podľa Čaputovej treba podporiť rozvojom infraštruktúry.

Ako podotkla, benefitovať z nej budú slovenskí aj ukrajinskí občania. „Všetky tieto kroky robíme s pohľadom do budúcna, s víziou budúcnosti, kde vidíme Ukrajinu ako perspektívneho člena Európskej únie,“ dodala prezidentka.

Perspektíva tam je

V súvislosti so summitom NATO vo Vilniuse pripomenula Čaputová stanovisko krajín B9, ktoré sa zhodli na tom, že perspektíva Ukrajiny je v Aliancii.

„Zhodli sme sa aj na potrebe posilniť praktické a politické vzťahy s Ukrajinou, aby jej to pomohlo na ceste k budúcemu členstvu, keď sa skončí vojna a okolnosti to dovolia,“ doplnila.

Od roku 2008

Ako podotkla, na tom, že Ukrajina patrí do NATO, sa dohodli spojenci už v roku 2008.

Pripomenula aj slovenské požiadavky, ako je posilnenie východného krídla Aliancie, teda aj Slovenska.

V súvislosti s obnovou Ukrajiny podľa Čaputovej nastal výrazný progres v oblasti školstva a zdravotníctva, kde by slovenské firmy vedeli byť nápomocné. Ocenila vládny program pre podnikateľov, ktorí majú záujem v susednej krajine podnikať.

Nielen sľuby

Zelenskyj ocenil pomoc a solidaritu Slovenska, ako aj dobré vzťahy a vysokú úroveň spolupráce. S prezidentkou podľa neho diskutovali o konkrétnych projektoch. Stretnutie s Čaputovou označil za užitočné.

Od budúcotýždňového summitu NATO očakáva Zelenskyj konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie.

Objektívom: Prezidentka Čaputová v Bratislave privítala Volodymyra Zelenského
13
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM