Erik Bojničan Zo Slovenska

Prieskum: Ľudia sú skeptickí voči vyvodzovaniu zodpovednosti voči politikom

Len dve percentá ľudí na Slovensku si myslia, že sa voči politikom vždy vyvodí právna zodpovednosť v prípade ich nezákonného konania.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum: Ľudia sú skeptickí voči vyvodzovaniu zodpovednosti voči politikom
Zdroj: TASR

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si nechala vypracovať iniciatíva Štrngám za zmenu presadzujúca zákony na obmedzenie korupcie a vyvodzovanie zodpovednosti, Viac ako tri štvrtiny respondentov (77 percent) si myslí, že len v malom počte prípadov, resp. nikdy nie je vyvodzovaná právna zodpovednosť, 15 percent si myslí, že sa tak udeje vo väčšine prípadov.

Najviac skeptickí v tejto súvislosti sú ľudia vo veku od 35 do 44 rokov, z ktorých až 84 percent povedalo, že právna zodpovednosť voči politikom je vyvodená len v malom počte alebo skoro nikdy.

V prieskume odpovedalo 1004 respondentov tiež na to, či polícia, prokuratúra a súdy konajú voči politikom pri vyvodzovaní trestnej zodpovednosti nezávisle.

Takmer tri štvrtiny ľudí si myslí, že tieto inštitúcie nekonajú nezávisle. Z nich 44 percent reagovalo, že skôr nie, a ďalších 28 percent odpovedalo, že určite nie. Opačný názor má pätina ľudí. Určite áno uviedli tri percentá opýtaných. Informovala o tom PR manažérka kampane Marcela Glevická.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM