Rastislav Búgel Zo Slovenska

Pripravte sa na prudkú ZMENU! Už zajtra hrozia BÚRKY a vrátia sa aj MRAZY

Slováci sa musia pripraviť na turbulentné počasie. Vysoké teploty vystriedajú búrky a výrazné ochladenie.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na prudkú ZMENU! Už zajtra hrozia BÚRKY a vrátia sa aj MRAZY
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Michal Svítok , TASR/DPA

Začiatok pracovného týždňa by sa mal niesť v znamení pomerne slnečného počasia. Zrážky nehrozia a teploty by mali prekročiť tie z nedele.

„Dnes aj zajtra nás čakajú maximálne teploty, ktoré sa budú pohybovať v intervale od +11 až do +16 °C, avšak na západnom Slovensku budú teploty ešte o čosi vyššie. Dostať sa môžu na hodnoty až okolo +18 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Hoci dnes bude teplo a slnečno, v utorok sa môžeme opäť tešiť na vysoké teploty, no počasie už bude oveľa premenlivejšie.

Pozor na búrky!

V utorok sa bude na našom území odohrávať „súboj“ teplého a studeného vzduchu. To môže priniesť prvé tohtoročné búrky.

„Z odbornejšieho hľadiska pôjde o to, že do teplého prostredia sa začne po zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa medzičasom presunie nad východné Poľsko, dostávať od severovýchodu chladný vzduch. Ešte popoludní môže byť na juhozápade vysoko nad +15 °C, avšak od severu sa začne ochladzovať. Počas popoludnia budú vznikať početné prehánky, ktoré sa môžu sformovať aj do búrok,“ vysvetľuje server.

Veľmi podobná situácia nás čaká aj v stredu: „Búrok by však v oblasti západného Slovenska malo byť o čosi viac a ak by sa aktuálne predpovede numerických modelov naplnili, tak nad Maďarskom bude na mnohých miestach búrlivo.“

Návrat mrazov

Zatekanie chladného vzduchu zo severu neskončí pri búrkach. Nasledujúce dni sa studený front prejaví aj na teplotách, ktoré sa môžu dostať pod bod mrazu.

Po dlhom období tepla tak čakajú naše územie mrazy.

„Mrazivé počasie nás čaká už v noci z utorka na stredu, no mrazy sa zatiaľ vyskytnú len v údoliach a budú pomerne slabé. Výraznejšie nám prituhne v noci zo stredy na štvrtok, ako aj počas nasledujúcich nocí. Teploty by sa mali pohybovať od +1 do –5 °C, len na západnom Slovensku bude do +3 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Mrazy sa očakávajú na viacerých miestach a pôjde tak o prvé plošnejšie mrazy po týždňoch teplého počasia bez nočných mrazov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Národná rada SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM