Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ak je na Mateja mráz, vydarí sa pohánka

Posledný pracovný deň bude zamračené, na západe miestami dážď. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia. Meniny má Matej. Pripomíname si reformu kalendára.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ak je na Mateja mráz, vydarí sa pohánka
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá veľká, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Západný až severozápadný vietor 5 až 10, spočiatku okolo 12 m/s (25 až 35, 45 km/h), v nárazoch miestami 18 až 25 m/s (65 až 90 km/h).

Stred: Premenlivá veľká, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Možnosť slabých zrážok. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st, postupne ochladzovanie. Prevažne západný vietor 4 až 10, v nárazoch miestami okolo 15 m/s (15 až 35, nárazy 55 km/h). Na horách búrlivý vietor až orkán.

Východ: Premenlivá veľká, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Možnosť slabých zrážok. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st, postupne ochladzovanie. Prevažne západný vietor 4 až 9, v nárazoch miestami okolo 15 m/s (15 až 30, nárazy 55 km/h). Na horách búrlivý vietor až víchrica.

Meniny má Matej

Mužské meno Matej je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dar Boha“. Matejovia sa vedia prejaviť aj zdôveriť. Majú pritom výrazný intelekt, sú komunikatívni a chcú za každú cenu vedieť o všetkom, čo sa okolo nich deje.

Maťovia by sa mali pravidelne stravovať. Ich šťastné farby sú svetlozelená, krémová, strieborná. Ochranné rastliny konvalinka, rumanček, zvonček, biela ľalia, ochranné kamene achát, perla. Rastlinný totem Matejov je figovník, strom, ktorý bol podľa Písma od dávnych vekov symbolom múdrosti a objavov.

Stalo sa doma

1976 – Narodila sa v Bratislave herečka PETRA POLNIŠOVÁ.

1994 – Zomrel v Bratislave spisovateľ, publicista a scenárista LADISLAV MŇAČKO, ktorý po roku 1948 patril k oddaným prívržencom komunistického režimu. Koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20. storočia jeho revolučný zápal upadol a svoju niekdajšiu činnosť prehodnotil v knihách Oneskorené reportáže a Ako chutí moc.

V roku 1967 emigroval do Izraela. Do bývalého Československa sa vrátil v roku 1968, ale len nakrátko, lebo po príchode okupačných vojsk odišiel do Rakúska. Počas normalizácie boli jeho diela v ČSSR zakázané. V zahraničí dosiahol určitý literárny úspech knihou esejí Agresori a satirickým románom Súdruh Münchhausen. Po roku 1989 sa vrátil na Slovensko. Narodil sa 29.1.1919.

Stalo sa vo svete

Reforma kalendára – Gregoriánsky kalendár

Reformu kalendára, ktorý používame dodnes vykonal pápež Gregor XIII.. 24. februára 1582 vydal bulu Inter gravissimas o reforme dovtedy používaného juliánskeho kalendára. Reforma mala odstrániť disproporciu medzi dĺžkou trvania roku podľa juliánskeho kalendára (365,25 dňa) a tropickým rokom (365,2422 dňa), ktorá sa premietala do oneskorovania kalendára oproti okamihom rovnodennosti a iným udalostiam viazaným na obeh Zeme okolo Slnka.

Skladba dňa

Jindřich Šťáhlavský (24. február 1945, Ústí nad Labem − 5. február 2013) bol český gitarista a spevák country hudby. Začínal v hudobnej skupine The Strangers v Ústí nad Labem piesňami: Ohio a Jak mít rád. Neskôr pôsobil v skupine Bluegrass Hoppers a nakoniec sa stal členom legendárnej českej country skupiny Fešáci.

S touto skupinou naspieval množstvo hitov, napríklad Jaro, Osud, Pojedou, Dívka z Rocky Moutain, Ohio, Plavá Jane alebo Poslední veřejné oběšení.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM