Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Československo pred 43 rokmi oslavovalo titul majstra Európy vo futbale

Pranostika hovorí: "Štyri dni pred slnečným obratom a štyri dni po ňom predzvestujú panujúcu chvíľu až do Michala /29.9/". Meniny má Valéria. Polooblačno, na väčšine územia prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Československo pred 43 rokmi oslavovalo titul majstra Európy vo futbale
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Valéria

Ženské meno Valéria má latinský pôvod a jeho význam je „silná žena“. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Valika. Meniny oslavujú 20. júna.

Valérie sú veľmi ťažko ovplyvniteľné a málokedy zmenia svoj názor. Charakterizuje ich aj panovačnosť. Sebadôvera im rozhodne nechýba, ťažšie je to s ich dôverou v iných.

Do vienka tieto ženy dostali silnú súťaživosť. V škole patria medzi najlepšie študentky, v pracovnom tíme medzi najaktívnejšie zamestnankyne. Vždy sa usilujú dostať až na vrchol, post šéfky je zvyčajne ich vysneným cieľom. Ak ho dosiahnu, svedomito si plnia všetky povinnosti. Valérie sú veľmi inteligentné a vedia to dokonale využiť. Sú veľmi životaschopné. Navyše aj odolné a obdarené pozoruhodnou vitalitou. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu.

Stravu by si mali dopĺňať o vitamíny A a E.

Valérie ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene achát a koral.

Stalo sa doma

1909 – Založili Krúžok žilinských športovcov (Zsolnai testgyakorlók kôre), ktorého priamym pokračovateľom je futbalový klub MŠK Žilina.

1976 – Československé futbalové mužstvo zvíťazilo nad mužstvom vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky vo finále majstrovstiev Európy v Belehrade. Obidva góly v hre strelili slovenskí reprezentanti Ján Švehlík a Karol Dobiáš. V penaltovom rozstrele boli úspešní aj ďalší Slováci: Marián Masný, Anton Ondruš a Ladislav Jurkemik.

2008 – Rada EÚ v zložení hláv štátov definitívne potvrdila prijatie Slovenska do eurozóny.

2015 – V Bratislave sa konala demonštrácia proti prijímaniu migrantov, na ktorej utrpeli traja policajti zranenia. V centre mesta sa konala aj demonštrácia pod heslom „Spoločne proti nenávisti“. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská akciu označila za demonštráciu extrémizmu. Asi 300 demonštrantov na nádvorí Bratislavského hradu narušilo priebeh cyklistických pretekov a napadlo návštevníkov podujatia. Organizátori, medzi ktorými bol aj cyklista Filip Polc, museli akciu zrušiť. Polícia zadržala 25 osôb, celkovo predviedla až 140 osôb.

Stalo sa vo svete

1900 – Čínski boxerskí povstalci prenikli do Pekingu a zavraždili nemeckého vyslanca Klemensa von Kettelera.

1960 – Americký profesionálny boxer Floyd Patterson prelomil nepísaný zákon, ktorý platil 61 rokov a vylučoval pre boxerských majstrov sveta ťažkej kategórie návrat na majstrovský trón, pokiaľ boli v boji o titul už raz porazení. Patterson však rok po porážke získal znovu titul majstra sveta.

1969 – V Rodézii (dnes Zimbabwe) sa konalo referendum, v ktorom biela menšina s volebnými právami rozhodla o definitívnom oddelení krajiny od Spojeného kráľovstva.

2000 – Francúzsky súd zamietol kvôli vysokému veku obvineného, žalobu vznesenú proti bývalému nemeckému lekárovi Hansovi Münchovi, ktorý pracoval v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.

2001 – Pakistanského prezidenta Rafíka Tarára zbavili funkcie, čím sa uvoľnila cesta pre vymenovanie vojenského vládcu generála Parvíza Mušarráfa za hlavu štátu, ktorý sa zložením prísahy v ten istý deň stal pakistanským prezidentom, ktorým bol do roku 2008.

2007 – Európsky parlament (EP) odhlasoval vstup Malty a Cypru do eurozóny k 1. januáru 2008.

– Republikán, 43. prezident USA George W. Bush ml. vetoval legislatívu schválenú americkým Kongresom, ktorá by rozšírila financovanie výskumu ľudských embryonálnych kmeňových buniek z federálnych zdrojov.

2018 – Macedónsky parlament ratifikoval dohodu, na základe ktorej sa po novom Macedónsko bude volať Republika Severné Macedónsko, čím by sa mal vyriešiť dlhotrvajúci spor so susedným Gréckom.

Skladba dňa

1949, Lionel Richie (rodený Lionel Brockman Richie jr.), Tuskegee, Alabama, USA, spevák, skladateľ aj hráč na klávesových nástrojoch. Svoju úspešnú dráhu začal v roku 1967 v skupine Commodores ako spevák, hráč na saxofóne a klávesoch. V júli 1974 vydali prvý album Machine Gun. S Commodores vydali 11 albumov, v singlovej hitparáde mali 17 skladieb, najúspešnejšou z nich bola Three Times A Lady, ktorá v auguste 1978 viedla americkú hitparádu. V roku 1982 Richie zo skupiny odišiel a rozhodol sa pre sólovú dráhu. Tá je rovnako úspešná. Už v októbri 1982 vydal prvý sólový album Lionel Richie. Do dnešných dní má na svojom konte desať štúdiových albumov, ten desiaty s názvom Tuskegee vydal v marci 2012, predchádzajúci deviaty Just Go vyšiel vo februári 2009. K diskografii patria aj tri live a osem kompilačných albumov. V singlovej TOP 40 hitparáde mal 16 skladieb, päť z nich sa dostalo až na prvé miesto, duet Endless Love s Dianou Ross, ten bol na čele deväť týždňov, Truly, All Night Long, Hello a Say You, Say Me. Lionel je držiteľom piatich cien Grammy a celosvetový predaj jeho platní prevýšil 100 miliónov kópií.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM