Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Katedrálu sv. Víta slávnostne otvorili po dostavbe pred 90 rokmi

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Na svätého Václava býva blata záplava. Meniny má Václav. Prechodne oblačno, na západe a severe prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Katedrálu sv. Víta slávnostne otvorili po dostavbe pred 90 rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Václav

Mužské meno Václav má slovanský pôvod a jeho význam je „viac slávny“. Toto meno je obľúbené najmä v Čechách, na Slovensku sa vyskytuje zriedkavo. Nositeľov oslovujeme Václavko, Vašo, Slávko.

Václavov, ktorí majú meniny 28. septembra, dosť ťažko pochopiť. Majú nepredvídateľné reakcie, sú nepokojní, odvážni a je otázne, ktorým smerom vyrazia. City a myšlienky z nich robia bytosti veľmi hĺbavé s vyhranenou životnou filozofiou.

Václavovia sa orientujú na také povolanie, kde môžu prejaviť svoje umelecké sklony. Sú životaschopní. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť aj ryby, cesnak a čerešne.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Václavov sú tmavomodrá a červená. Ochranné rastliny puškvorec, bazalka, ochranné kamene rubín a diamant.

Podľa Historického kalendára v roku 935 (staršie pramene uvádzajú rok 929) bolo v Boleslavi zavraždené české knieža z rodu Přemyslovcov SVÄTÝ VÁCLAV alebo VÁCLAV I., mučeník a patrón Čiech.

Stalo sa doma

1830 – V Bratislave sa konala posledná korunovácia uhorského kráľa. Ferdinanda V. korunoval za uhorského kráľa arcibiskup slovenskej národnosti Alexander Rudnay.

1895 – Sprístupnili most medzi Ostrihomom a Parkanom (dnešným Štúrovom). S povolením panovníka Františka Jozefa I. most pomenovali po jeho dcére, princeznej Márii Valérii.

1899 – Otvorili Mestské divadlo v Košiciach (dnes Štátne divadlo Košice).

1966 – Popravili Irenu Čubírkovú, rodenú Srncovú, ktorá zavraždila svojich dvoch manželov Jána Čubírku a neskôr aj Ambróza Ščepku. Trestný senát Krajského súdu v Bratislave ju na trest smrti odsúdil 31. mája 1966.

2016 – Prezident SR Andrej Kiska podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorou SR pristúpila k záväzku znížiť emisie skleníkových plynov.

2018 – Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Kočan sa vzdal funkcie.

Stalo sa vo svete

1066 – Vylodili sa normanské vojská pri Pevensey (Sussex), čím sa začala rozhodujúca fáza boja o anglický trón. O niekoľko týždňov ho v bitke pri Hastingse získal normanský vojvoda Viliam Dobyvateľ.

1799 – Francúzsky chemik Philippe Lebon dostal patent na plynovú lampu. Plyn, ktorý Lebon získaval z dreva, začal využívať na svietenie.

1893 – Založili slávny portugalský futbalový klub FC Porto.

1898 – V Prahe začala jazdiť prvá elektrická električka.

1906 – Prvými dostihmi otvorili dostihovú trať vo Velkej Chuchli pri Prahe.

1912 – Pri havárii parníka Kichemaru zahynulo 1000 Japoncov.

1929 – Po dostavbe slávnostne a oficiálne otvorili pražský Chrám sv. Víta (v súčasnosti Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtecha). Jeho slávnostné znovuvysvätenie sa konalo 12. mája 1929.

1958 – Francúzski voliči sa v referende vyslovili za novú francúzsku ústavu, ktorá zavádzala prezidentský systém.

1994 – V Baltskom mori sa potopil trajekt Estonia. Zahynulo 852 ľudí.

1995 – Vtedajší izraelský premiér Jicchak Rabin a vtedajší predseda Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat slávnostne podpísali dohodu o rozšírení palestínskej autonómie na oblasť západného brehu rieky Jordán.

Skladba dňa

1960, Jennifer Rush (vlastným menom Heidi Stern), Queens, New York City, pop-rocková speváčka. Otec bol operným spevákom, matka klaviristkou. Keď mala deväť, presťahovali sa do Nemecka. Mala štrnásť, keď sa vrátili do Spojených štátov. V roku 1979 pod názvom Heidi Stern vydala prvý album. V roku 1982 sa s otcom vrátili do Nemecka, do mesta Wiesbaden. V roku 1985 si získala úspech s piesňou Power Of Love, ktorá sa v októbri dostala na prvé miesto anglickej hitparády. Jej piesne mali úspech hlavne v európskych hitparádach, v anglickom rebríčku mala dve skladby. Pod menom Jennifer Rush vydala dvanásť albumov, ten dvanásty s názvom Now Is The Hour vyšiel v marci 2010. Najúspeš­nejším z nich bol hneď prvý s názvom Jennifer Rush, ktorý vyšiel v októbri 1984 a dostal sa do prvej desiatky anglického rebríčka albumov. Na koncerte Tribute To Freedom 3. augusta 2013 spievala Jennifer na hrade Devín.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM