Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Marec prichádza so zamračenou oblohou

Pranostika na prvý marcový deň hovorí: Čo veľký zameškal, to malý doháňa. Bude polooblačno až oblačno a na východe prehánky. Teploty 4 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Marec prichádza so zamračenou oblohou
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, postupne zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Prevažne severozápadný vietor 4 až 8 m/s, v nárazoch do 15 m/s (15 až 30, nárazy 55 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené, neskôr od západu zmenšovanie oblačnosti. Dopoludnia na viacerých miestach, neskôr len ojedinele dážď alebo prehánky, od výšky cca 1000 m sneženie. Najvyššia denná teplota 6 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st.

Východ: Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, od výšky cca 1000 m postupne sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok a neskôr čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 7 až 10 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo +1 st. Prevažne severozápadný, spočiatku južný vietor 2 až 7 m/s, (5 až 25 km/h).

Meniny má Albín

Mužské meno Albín má latinský pôvod a v preklade znamená „biely“. Albínovia sú milí, jemní a tajomní. Sú tiež pohotoví ako morský koník, ich totemové zviera. Svoje súkromie si starostlivo chránia. Je pre nich oveľa dôležitejšie ako dianie okolo nich.

Pôsobia na nás tak, akoby ustavične kolísali medzi dvoma svetmi. Ako študenti dosahujú väčšinou priemerné výsledky a v práci je to podobné. Ich šťastné farby sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka a nezábudka, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1954 – Narodil sa v Bratislave divadelný a filmový režisér a herec JURAJ NVOTA. Ako herec sa napríklad predstavil v úlohe zamilovaného poštára Jakuba vo filme Dušana Hanáka Ružové sny. V hlavnej úlohe predstavujúcej muža v stredných rokoch Tomáša, hľadajúceho nový zmysel života, sa uviedol vo filme Martina Šulíka Všetko, čo mám rád.

1879 – V Bratislave začali vychádzať prvé robotnícke noviny socialistickej orientácie na území Slovenska. Bola to po nemecky písaná Die Wahrheit.

Stalo sa vo svete

1445 – Narodil sa renesančný taliansky maliar SANDRO BOTTICELLI, významný predstaviteľ tzv. florentskej školy a autor svetoznámeho obrazu Zrodenie Venuše. Zomrel 17.5.1510.

1952 – Veľká Británia vrátila ostrov Helgoland v Severnom mori, z ktorého predtým nacisti vybudovali pevnosť, Nemeckej spolkovej republike (NSR).

Skladba dňa

1944 – Narodil sa Roger Daltrey, spevák skupiny Who. Táto rocková formácia sa na anglickej hudobnej scéne objavila v roku 1964. Už v júli 1964 vydali prvý singel I'm The Face, do hitparády sa nedostal.

Vo februári 1965 mali v rebríčku prvú skladbu I Can't Explain. V novembri 1965 vyšiel singel My Generation, ktorý sa dostal na 2. miesto hitparády.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM