Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude s teplotami do 17 stupňov, meniny má Pankrác

S dnešným dňom sa spája pranostika: Traja ľadoví muži a Žofia je ich kuchárka. Meniny má Pankrác. Polooblačno až oblačno, na väčšine územia prehánky. Teploty 12 až 17 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  Nedeľa bude s teplotami do 17 stupňov, meniny má Pankrác
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné teploty 14 až 17 °C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné teploty 12 až 16 °C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné teploty 12 až 16 °C.

Meniny má Pankrác

Mužské meno Pankrác má grécky pôvod a význam mena je „všemocný“. S nositeľom tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne.

Meniny oslavuje Pankrác 12. mája a spolu so Servácom a Bonifácom sú v pranostikách charakterizovaní ako zmrznutí svätí, lebo v dňoch, na ktoré pripadajú ich meniny, sa obyčajne ochladí.

Pankrácovia sú inak extroverti, ktorí potrebujú neustále spoločnosť a radi sa rozprávajú. Sú doma v mnohých oblastiach. Úlohy len preletia, nezaoberajú sa podrobnosťami. Môžu byť napríklad zručnými letcami. Pankrácovia žijú neštandardne a uskutočňujú svoje odvážne sny.

Pozor by si mali dávať hlavne na kosti. V strave im prospejú predovšetkým ryby a listová zelenina. Ich šťastné farby sú čierna, modrá a sivá. Ochranné rastliny divozel a baza, ochranné kamene sokolie oko a jaspis.

Stalo sa doma

1635 – Trnavský kardinál Peter Pázmaň podpísal a vydal zakladaciu listinu Trnavskej univerzity (1635–1777), ktorá mala spočiatku teologickú a filozofickú fakultu a po 32 rokoch ju rozšírili o právnickú a neskôr aj o lekársku fakultu.

1848 – Na príkaz ministra vnútra Uhorska Bertalana Semereho vydali v súvislosti s proklamovaním Žiadostí slovenského národa zatykač na Ľudovíta Štúra, 22.5. na Jozefa Miloslava Hurbana a 1.6. na Michala Miloslava Hodžu.

1907 – V Ružomberku sa uskutočnilo zriaďujúce valné zhromaždenie Ľudovej banky, na čele ktorej ako predseda správnej rady stál v rokoch 1910–1932 Andrej Hlinka, prvým správcom bol Fedor Houdek.

1944 – V hlavnom stane Adolfa Hitlera v rakúskom Klessheime sa uskutočnila posledná návšteva predstaviteľov vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945), ktorú viedol prezident republiky Jozef Tiso.

1984 – Vtedajší Československý olympijsky výbor rozhodol o neúčasti svojich športovcov na olympijských hrách (OH) v Los Angeles (USA).

Stalo sa vo svete

1780 – Briti dobyli počas americkej vojny za nezávislosť po dvojmesačnom obliehaní mesto Charles Town (dnes Charleston) v Južnej Karolíne (dnes štát USA).

1926 – Objaviteľ južného pólu Roald Amundsen preletel vzducholoďou Norge spolu s jej talianskym konštruktérom Umbertom Nobilem a s americkým žurnalistom Lincolnom Ellsworthom ako pozorovateľom severný pól.

1932 – Našli mŕtve telo uneseného dieťaťa amerického pilota Charlesa Lindbergha, ktoré uniesli začiatkom marca toho roku.

1942 – Nacisti použili prvýkrát v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau na hromadné vraždenie Židov plyn (1500 obetí).

1943 – Vo Washingtone (USA) sa začala (trvala do 25. mája) spojenecká konferencia s krycím názvom Trident.

1949 – Skončila sa blokáda Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) západného Berlína v Nemecku.

1965 – Vtedajšia západná Spolková republika Nemecko (SRN) a Izrael nadviazali diplomatické styky, pričom v nasledujúcich dňoch prerušili Alžírsko, Irak, Jemen, Jordánsko, Libanon, Zjednotená arabská republika, Saudská Arábia, Sudán a Sýria diplomatické styky s SRN.

1982 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. unikol atentátu, keď naňho španielsky kňaz Juan Fernandez Krohn zaútočil bajonetom. Ochranka však útočníka zneškodnila.

1991 – V prvých slobodných voľbách v Nepále od roku 1959 získala väčšinu liberálna Kongresová strana Nepálu.

Skladba dňa

1943, David Walker, Montgomeryville, Pennsylvania, USA, rytmický gitarista skupiny Gary Lewis & The Playboys. Túto formáciu založil spevák Gary Lewis v auguste 1964. V januári 1965 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu This Diamond Ring, ktorá sa dostala na prvú pozíciu. V máji pod týmto názvom vydali aj prvú LP platňu. V auguste 1965 mali v rebríčku ďalší hit Save Your Heart For Me. V decembri 1966 vydali kompilačnú platňu Golden Greats, na ktorej boli všetky hitparádové piesne. V januári 1967 povolali Lewisa do armády a skupina sa rozpadla. Po návrate už na predchádzajúce úspechy nenaviazali. Na svojom konte majú viac ako desiatku albumov a kompilácií, v singlovej TOP 40 hitparáde mali dvanásť skladieb, hitmi boli Count Me In z apríla 1965 a Save Your Heart For Me z júla 1965.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM