Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie mierne oteplenie, oslavuje Viktória

Pranostika na dnes hovorí: "Keď v máji neprší, jún sucho dovŕši." Meniny oslavuje Viktória. Polooblačno až oblačno a na východe prehánky. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie mierne oteplenie, oslavuje Viktória
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Viktória

Ženské meno Viktória má latinský pôvod a v preklade znamená „víťaz“, „víťazstvo“. Nositeľky tohto v súčasnosti na Slovensku populárneho mena oslovujeme Viktorka, Vikina, Vikinka, Viki. Meniny oslavujú 10. mája.

Viktórie sú realistky, ktoré stoja obidvoma nohami na pevnej zemi a neoddávajú sa snívaniu. Sú objektívne a dokážu sa podeliť s inými. V detstve si vyžadujú veľkú opateru, ale nemali by nadobudnúť dojem, že na nich rodičia stále striehnu. Ich výkonnosť a pozornosť sú nadpriemerné.

Viktórie majú živočíšny totem ropuchu, ktorej pohľad a nehybnosť pôsobia fascinujúco. Sú priemerne životaschopné. Ráno im niekedy dlhšie trvá, kým sa „naštartujú“. Môžu mať predispozície na lymfatické choroby.

Stalo sa doma

1529 – Turecký sultán Süleyman II. sa na čele 100-tisícovej armády vydal na výpravu do Uhorska s cieľom pomôcť Jánovi Zápoľskému v jeho zápase o uhorskú korunu s Ferdinandom Habsburským.

1904 – V USA vydali patent na vynálezy (prístroj na bezdrôtové telegrafovanie, prístroj na bezdrôtový prenos telegramu) slovenského vynálezcu Jozefa Murgaša.

1927 – V Bratislave sa začala pravidelná premávka autobusov na trase od Slovenského národného divadla (SND) po niekdajšiu železničnú stanicu Bratislava – Nivy.

1970 – Začiatok vysielania druhého programu vtedajšej Československej televízie.

2003 – Slovensko porazilo v súboji o tretie miesto na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách reprezentáciu Česka 4:2 a získalo bronzovú medailu.

Stalo sa vo svete

1503 – Krištof Kolumbus objavil Kajmanské ostrovy vo Veľkých Antilách.

1534 – Francúzsky moreplavec Jacques Cartier objavil Newfoundland, veľký ostrov patriaci dnes Kanade pri severovýchodnom pobreží Severnej Ameriky.

1869 – V Spojených štátov amerických (USA) dokončili prvú transkontinentálnu železničnú trať spájajúcu východ a západ krajiny.

1906 – Ruský cár Mikuláš II. otvoril v Petrohrade zasadnutie prvého voleného parlamentu v Rusku – Štátnej dumy.

1933 – Nacisti spálili na Opernom námestí v Berlíne 20.000 kníh od autorov ako Karl Marx, Sigmund Freud, Bertolt Brecht a mnohých iných.

1940 – Nemecko začalo prvú fázu západného ťaženia, keď bez vyhlásenia vojny vtrhlo do neutrálnych krajín Holandska, Belgicka a Luxemburska.

1940 – V Spojenom kráľovstve podala demisiu vláda Nevilla Chamberlaina. Novým ministerským predsedom sa stal Winston Spencer Churchill.

1941 – Hitlerov zástupca v straníckom vedení a vedúci kancelárie Národnosocialis­tickej nemeckej robotníckej strany (Nationalsozi­alistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) Rudolf Hess tajne odletel do Spojeného kráľovstva, kde chcel dohodnúť s britskou vládou prímerie ešte pred začatím nemeckej ofenzívy na Východe. Hess zoskočil padákom v Škótsku neďaleko Glasgowa, kde ho britská tajná služba zajala a internovala do konca vojny. Po 24-hodinách Nemecko označilo Hessa za duševne chorého a jeho miesto vo vedení NSDAP prevzal Martin Borman.

1981 – Socialistu Françoisa Mitteranda zvolili za prezidenta Francúzska, zvíťazil nad Giscardom d' Estaingom. V Elyzejskom paláci zostal celých štrnásť rokov. V máji 1986 totiž úspech zopakoval, keď v druhom kole porazil kandidáta pravice Jacquesa Chiraca a zotrval pri moci až do roku 1995.

1994 – Nelson Mandela zložil prísahu ako prvý prezident Juhoafrickej republiky (JAR) čiernej pleti. Hlavou štátu bol do roku 1999.

1997 – Vyše 4000 osôb zahynulo a asi 40.000 ďalších bolo zranených pri zemetrasení (7,1 stupňa Richterovej stupnice), ktoré postihlo severovýchodnú časť Iránu hraničiacu s Afganistanom.

2005 – Po dvojročnej výstavbe otvorili v Berlíne Pamätník holokaustu. Na slávnostnom podujatí bolo okrem autora, amerického architekta Petra Eisenmana, prítomných asi tisíc hostí vrátane vtedajšieho nemeckého prezidenta Horsta Köhlera, vtedajšieho spolkového kancelára Gerharda Schrödera. Pamätník tvorí 2711 betónových kvádrov rôznych výšok a hrúbok postavených na zvlnenom podklade od 0,5 do dvoch stupňov. Súčasťou memoriálu neďaleko Brandenburskej brány sú podzemné priestory, v ktorých sídli múzeum a informačné stredisko.

2006 – Britský úrad pre reprodukčnú medicínu (Human Fertilisation and Embryology Authority – HFEA) vydal rozhodnutie, ktorým dovolil, aby sa pri umelom oplodnení vykonávali dodatočné genetické testy na zistenie niektorých onkologických ochorení. Pri vajíčkach oplodnených v skúmavke sa ešte pred vsadením do matkinho organizmu preskúma, či zárodky neobsahujú gény, ktoré spôsobujú rakovinu prsníkov, hrubého čreva alebo vaječníkov.

2014 – Súťaž Eurovízia s piesňou „Rise Like A Phoneix“ vyhral Rakúšan Thomas Neuwirth, ktorý na pódiách vystupuje ako bradatá speváčka Conchita Wurst. Rakúsky transvestita, ktorého symbolmi sú upravená brada, parochňa s dlhými vlasmi a ženské večerné šaty, zvíťazil v súťaži, ktorú sledovalo približne 180 miliónov ľudí v 45 krajinách.

Skladba dňa

1957 – Narodil sa Sid Vicious (rodený Simon John Ritchie), Londýn, basový gitarista a vokalista známej punk-rockovej skupiny Sex Pistols. Táto kapela vznikla v Londýne v auguste 1975, v londýnskej škole St. Martin School Of Art mali 6. novembra 1975 koncertnú premiéru. V novembri 1976 vydali prvý singel so skladbou Anarchy In The UK, v máji 1977 potom singel so skladbou God Save The Queen. Na jeho obale bola kresba kráľovnej Alžbety, ktorá mala ústa prepichnuté zatváracím špendlíkom. Za päť dní sa predalo 150 tisíc singlov a v hitparáde časopisu New Musical Express sa dostala na prvé miesto. V októbri 1977 vydali debutový album Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, ktorý sa dostal v rebríčku albumov na prvú pozíciu. Sid Vicious zomrel v New Yorku 2. februára 1979 vo veku 21 rokov (predávkovanie drogami).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM