Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 70 rokmi bol vyhlásený Tatranský národný park

Pranostika na dnes hovorí: "Keď zima dobre drží v decembri a v januári, bude pekný rok." Meniny oslavuje Sláva a Slávka. Polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 70 rokmi bol vyhlásený Tatranský národný park
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Sláva a Slávka

Ženské mená Sláva, Slávka majú slovanský pôvod a význam mien je „slávená“. Nositeľky týchto na slovenskom území ojedinelých mien oslovujeme prevažne Slávka. Meniny majú spolu 18. decembra.

O Sláve i Slávke možno povedať, že ich povaha je nestála. Sú to strhujúce, sentimentálne, hravé a často zasnené ženy. Dá sa o nich konštatovať, že študujú nepravidelne, zaujímajú sa zvlášť o dejiny a cudzie jazyky. Milujú rodinné prostredie. V ňom sa odmalička hrajú na princezné. Keď podrastú, ťažko sa prispôsobujú povinnostiam bežného života.

Bývajú náchylné na vírusové ochorenia.

Stalo sa doma

1935 – Prezidentom Československej republiky sa stal dovtedajší minister zahraničných vecí Edvard Beneš.

1938 – Konali sa voľby do autonómneho snemu Slovenskej krajiny. HSĽS získala 97,5 percent hlasov.

1948 – Bol vyhlásený Tatranský národný park – TANAP.

  • SNR schválila zákon o Slovenskej filharmónii.

Stalo sa vo svete

1866 – Tirolčan Peter Mitterhofer predstavil na viedenskom cisárskom dvore prvý funkčný písací stroj.

1940 – Nemecký diktátor Adolf Hitler podpísal tajný rozkaz nacistického vrchného velenia (OKW) č. 21 pod krycím názvom Fall Barbarossa o prepadnutí a zničení ZSSR v bleskovej vojne, útok mal byť pripravený do 15.5.1941.

1959 – V Moskve bola podpísaná medzivládna dohoda o výstavbe ropovodu Družba zo ZSSR do Maďarska, Poľska, Československa a Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

1969 – Dolná aj Horná snemovňa britského parlamentu súhlasili so zrušením trestu smrti.

1971 – V ruskom Krasnojarsku na rieke Jenisej uviedli do prevádzky v tom čase najväčšie vodné dielo na svete, priehradnú nádrž s rozlohou 2000 kilometrov štvorcových.

1972 – Vietnamská vojna: USA po predbežnom zlyhaní parížskych mierových rozhovorov začali dovtedy najťažšiu leteckú ofenzívu proti Vietnamu.

1994 – V predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku zvíťazila postkomunistická Bulharská socialistická strana.

2004 – Pred súd sa po prvý raz postavil Chemický Alí – Alí Hasan Madžíd, vysoký minister Husajnovej irackej vlády, ktorý rozhodol o najhoršom chemickom útoku od roku 1950.

2011 – Posledný konvoj vozidiel s americkými vojakmi opustil Irak, vstúpil do Kuvajtu a ukončil tak sťahovanie amerických jednotiek takmer deväť rokov po invázii, ktorá viedla k zvrhnutiu irackého exprezidenta Saddáma Husajna.

Skladba dňa

1943 – Narodil sa Keith Richards, Dartford, UK, sólový gitarista a skladateľ skupiny Rolling Stones. Táto dnes na starom kontinente najstaršia rocková formácia mala svoju koncertnú premiéru v londýnskom hudobnom klube Marquee 12. júla 1962, potom 7. júna 1963 vydali prvý singel Come On.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM