Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu

Pranostika na dnes hovorí: „Lepšie jedno leto ako sto zím.” Meniny oslavuje Filip. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Filip

Mužské meno Filip má grécky pôvod a v preklade znamená „milovník koní“. Na Slovensku je toto meno v súčasnosti populárne a jeho nositeľov oslovujeme prevažne Filipko.

Filipovia, ktorí oslavujú meniny 23. augusta, sú vyrovnaní a vedia kam smerujú. Od detského veku sa správajú slušne.

Charakteristickou črtou ich povahy keď dospejú, je zdvorilosť. Ak chcú byť úspešní, mali by si dôsledne vybrať školu, lebo Filipovia nepatria medzi ľudí, ktorí by urobili čokoľvek, len aby získali diplom. Veľmi dobre sa realizujú v pozíciách, kde dominuje iniciatíva a rozhodnosť.

Ľahko sa prispôsobujú a radi prijímajú podnety od iných. Uplatnia sa napríklad ako režiséri, redaktori, alebo bádatelia. Prejavovať city u nich znamená hneď konať.

Filipovia majú úžasnú životaschopnosť, aj keď vedú nepravidelný život a pracujú nárazovito.

Stalo sa doma

1816 – V Kopčanoch pri Holíči sa uskutočnili prvé porovnávacie dostihy anglických plnokrvníkov v Rakúsko-Uhorsku.

1909 – Položili základný kameň bratislavského kostola sv. Alžbety – Modrého kostolíka.

1968 – V ruskej Moskve sa začalo (trvalo do 26.8.) rokovanie medzi zástupcami ČSSR a ZSSR ohľadne vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Schôdzka bola ukončená podpísaním tzv. Moskovského protokolu.

Stalo sa v zahraničí

1572 – V Paríži (v noci z 23. na 24. augusta) sa udiala udalosť známa ako Bartolomejská noc. Na podnet Kataríny Medicejskej zavraždili vyše 3000 hugenotov, zhromaždených pri príležitosti sobáša ich vodcu Henricha III. Navarrského – neskoršieho kráľa Henricha IV. – s Margarétou z Valois.

1866 – Pražským mierom sa skončila vojna medzi Pruskom a Rakúskom. Pruské víťazstvo znamenalo koniec prusko-rakúskeho dualizmu v Nemecku a po rozpustení Nemeckého spolku založeného roku 1815 sa prestalo Rakúsko počítať medzi nemecké štáty.

1903 – Vo švajčiarskom meste Bazilej sa uskutočnil 6. sionistický kongres, na ktorom došlo k dočasnému rozštiepeniu sionistického hnutia: časť delegátov žiadala založenie židovského štátu v Palestíne a druhá časť v britskej Ugande.

1939 – Predstavitelia Nemecka a ZSSR podpísali v moskovskom Kremli pakt o neútočení – Pakt Ribbentrop – Molotov.

1944 – V Rumunsku sa začalo protifašistické povstanie.

1990 – Ľudová snemovňa rozhodla o pripojení Nemeckej demokratickej republiky (NDR) k Nemeckej spolkovej republike (NSR). Proces znovuzjednotenia sa zavŕšil 3.10.1990

2006 – Rakúšanke Nataschi Kampuschovej sa podarilo po ôsmich rokoch ujsť od svojho únoscu Wolfganga Priklopila, ktorý ju uniesol a následne vo svojom dome uväznil 2. marca 1998, keď mala iba desať rokov.

2010 – Krvavá rukojemnícka dráma vo filipínskom hlavnom meste Manila si vyžiadala životy ôsmich pasažierov zajatého autobusu. Nahnevaný prepustený policajt, požadujúci opätovné prijatie do zamestnania, zastrelil osem turistov z Hongkongu predtým, ako polícia vtrhla do autobusu a snajper prepusteného policajta zabil.

2011 – Líbyjskí povstalci po niekoľkohodinových prudkých bojoch dobyli sídlo Muammara Kaddáfího v Tripolise. Do opevneného komplexu Báb al Azázíja vtrhli stovky vzbúrencov, ktorí strieľali do vzduchu a vyrabovali tamojšiu zbrojnicu. Do komplexu neskôr začali prúdiť aj neozbrojení obyvatelia Tripolisu.

Skladba dňa

1946 – Narodila sa Keith John Moon. Anglický rockový bubeník. Stal sa populárnym vďaka svojej informatívnej hre na bicie. Pôsobil v kapele The Who. Zomrel 7. septembera 1978. Po smrti ho spolu s The Who v roku 1990 uviedli do Rock n rollovej siene slávy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM