Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Teploty budú opäť atakovať 30-tku, meniny má Kamila

Dnešná pranostika hovorí: "Veľa hríbov v júli sýpky nenaplní". Meniny má Kamila. Slnečno. Teploty 25 až 30 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teploty budú opäť atakovať 30-tku, meniny má Kamila
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Kamila

Krstné meno Kamila je odvodené od mužského orientálneho mena Kamil, ktoré v preklade znamená „chrámový sluha“. Nositeľky najčastejšie oslovujeme Kamilka, Kama, Kamka.

Kamily, ktoré oslavujú meniny 18. júla, sú prevažne mlčanlivé. Nestrácajú čas zbytočnými slovami, orientujú sa skôr na činy. Dokážu sa oddať veci, ktorá má zmysel, a dovedú ju do úspešného konca. Majú pevnú vôľu, sú aktívne a dynamické.

Stalo sa doma

2012 – Maďarská polícia vzala do väzby vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho podozrivého z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Vo veku nedožitých 99 rokov Csatáry zomrel 12.8.2013 v ma­ďarskej Budapešti.

1860 – Na území Slovenska bolo pozorovateľné úplné zatmenie slnka.

1941 – ZSSR uznal legitimitu československej exilovej vlády v britskom Londýne a nadviazal s ňou oficiálne vzťahy. Vedenie ZSSR sa vyslovilo za obnovenie Československa v jeho predmníchovských hraniciach a dalo tiež súhlas na organizovanie československých vojenských jednotiek na svojom území.

2002 – Ivan Lexa odletel v sprievode dvoch agentov juhoafrického Interpolu z Johannesburgu s medzipristátím v Zürichu na Slovensko. Krajský súd vydal nový zatykač a Lexu priamo z letiska v Bratislave odviezli do cely predbežného zadržania.

2009 – Na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne sa zrútil stan, pod ktorým sa pre nepriaznivé počasie ukryli účinkujúci i návštevníci podujatia. Lietajúce kovové časti pripravili o život 29-ročného Martina Kršáka z Piešťan a viac ako 50 ľudí zranili. Neskôr v dôsledku ťažkých zranení umrela v nemocnici aj 19-ročná Nikola Kapková.

Stalo sa vo svete

2012 – Šesť izraelských turistov zahynulo a 26 ďalších utrpelo zranenia pri bombovom útoku na autobus na letisku v bulharskom letovisku Burgas.

2012 – Asif Šavkát, švagor sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zahynul pri samovražednom bombovom útoku na vládnu bezpečnostnú budovu v hlavnom meste Damask.

1536 – Anglický parlament vyhlásil autoritu pápeža v tejto krajine za neplatnú.

1925 – V nemeckom Mníchove vyšiel prvý diel knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj).

1936 – Začala sa občianska vojna v Španielsku, ktorá sa skončila 1.4.1939 a zahynulo v nej približne milión Španielov.

1980 – India vypustila na obežnú dráhu okolo Zeme umelú družicu ROHINI 1B, čím sa stala šiestou krajinou sveta s vlastným kozmickým programom.

Skladba dňa

1946 – Vlado Kaššay, Bratislava, basový gitarista. Maturoval na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej. V roku 1963 bol spolu s Pavlom Hammelom zakladateľom skupiny Prúdy. Od roku 1968 hral v skupine For Meditations, ktorú založil Jožo Barina. Od roku 1970 bol členom skupiny Modus. Na konci roku 1974 nastúpil do sprievodnej skupiny Karola Duchoňa, ktorá si neskôr dala názov Prognóza. Po rozpade Prognózy v roku 1981 sa vrátil do skupiny Modus, v ktorej hral až do roku 1986. Bol členom štúdiovej skupiny Deža Ursínyho Provisorium, s ktorou nahral všetky jeho štúdiové LP platne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM