Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu budú teploty rásť do 22 °C, meniny má Blažena

Dnešná pranostika hovorí: Májové hrmoty nerobia trampoty. Meniny má Blažena. Polooblačno až oblačno a na väčšine územia prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu budú teploty rásť do 22 °C, meniny má Blažena
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Blažena

Ženské meno Blažena je slovanský variant mena Beáta, ktoré je latinského pôvodu a znamená „blažená“. Nositeľky tohto mena rozšíreného skôr na českom území ako na Slovensku, oslovujeme Blaža, Blažka, Blaženka.

Blaženy, oslavujúce meniny 11. mája, nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že sú odhodlané, neoblomné a nedôverčivé. Majú sklon uzatvárať sa do seba a nedávajú vždy najavo svoje názory a pocity. Ich veľké sebavedomie vychádza z poslania, ktoré majú naplniť. Dokážu včas riešiť akékoľvek záležitosti.

Stalo sa doma

1848 – V Liptovskom Mikuláši boli verejne vyhlásené Žiadosti slovenského národa. Žiadosti boli prvým politickým aktom Slovákov na celonárodnej úrovni a zároveň prvým národným programom s výraznými demokratickými prvkami.

1966 – Dokončili širokorozchodnú trať z Hanisky pri Košiciach do Čiernej nad Tisou, určenú na dovoz železnej rudy zo Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) do Východoslovenských železiarní Košice – VSŽ Košice (dnes U.S. Steel Košice).

1979 – Po rekonštrukcii otvorili galériu Petra M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

2002 – Na majstrovstvách sveta (MS) v ľadovom hokeji v Göteborgu (Švédsko) vyhrali slovenskí reprezentanti vo finálovom zápase nad hokejistami Ruska 4:3 a stali sa majstrami sveta.

2008 – Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci vybojovali na majstrovstvách Európy (ME) vo vodnom slalome v poľskom Krakove zlato v C2, Ladislav a Peter Škantárovci získali striebro.

2011 – Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila na Slovensku svoj v poradí miliónty motor. Bol ním benzínový motor s objemom 1,4 litra, ktorý sa v závode produkuje od začiatku sériovej výroby v novembri 2006.

2017 – Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie (EÚ). Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy iba druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.

Stalo sa vo svete

1860 – Taliansky revolucionár Giuseppe Garibaldi pristál s dvoma loďami Piemont a Lombardia a tisíckou dobrovoľníkov na Sicílii, aby viedol boj proti neapolskému kráľovi.

1927 – Založili Akadémiu filmových umení a vied (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), organizáciu, ktorá každoročne udeľuje Oscara, prestížne ocenenie vo svete filmu.

1931 – Rakúska vláda sa rozhodla zachrániť pred krachom jednu z vtedajších najväčších rakúskych bánk Creditanstalt (uvádza sa aj Credit-Anstalt). Rozhodnutie vlády zachrániť banku, ktorá mala za rok 1930 stratu 140 miliónov šilingov, vyvolalo v celej Európe finančnú krízu.

1937 – Z postu náčelníka generálneho štábu Červenej armády (názov armády Zväzu sovietskych socialistických republík – ZSSR) odvolali jej modernizátora, schopného maršala Michaila Nikolajeviča Tuchačevského a degradovali ho na veliaceho generála volžskej oblasti. Na podnet Josifa Vissarionoviča Stalina ho 12. júna 1937 popravili.

1949 – Izrael sa stal 59. členom Organizácie Spojených národov (OSN).

1949 – Siam sa premenoval na Thajsko.

1965 – Východný Pakistan (dnes Bangladéš) a Bengálsky záliv postihol cyklón, ktorý si vyžiadal takmer 13.000 obetí.

1985 – V Spojenom kráľovstve pri požiari zahynulo na tribúne futbalového štadióna v severoanglickom Bradforde 56 osôb a vyše 200 bolo zranených.

1997 – Superpočítač IBM Deep Blue porazil profesionálneho šachového majstra Garri Kasparova v šiestej partii a stal sa tak prvým počítačom, ktorý zdolal najlepšieho šachistu sveta.

Skladba dňa

1932, Josef Zíma, Praha, spevák, herec a moderátor. Po maturite na gymnáziu študoval herectvo na DAMU a súčasne sa súkromne učil aj spev. Od roku 1948 bol členom Ľudového súboru konzervatória, od roku 1950 spieval s Orchestrom Jaroslava Ježka. Účinkoval v Divadle satiry (dnes Divadlo ABC), v roku 1962 dostal angažmán v Komornom divadle, kde účinkoval ďalších tridsať rokov. V tomto divadle sa uplatnil ako herec aj ako spevák. Jeho prvým hitom bola pesnička Pro Tebe, ktorú mu napísal Jiří Suchý. Neskôr nahral viacero známych piesní, medzi nimi Bílá vrána, Do vlasů, Zelené pláně, Proč se neusmíváš, Si, si, si, signorina či Jak se máš Maruško. Od 80. rokov sa venoval viac moderovaniu a dychovke, známy bol televízny program Sejdeme sa na Vlachovce. V roku 1959 hral hlavnú úlohu princa Radovana v rozprávke režiséra Martina Friča Princezna se zlatou hvězdou. Táto rozprávka patrí dnes do zlatého fondu českej kinematografie. Josef Zíma nahral skoro dve stovky populárnych piesní, najväčie hity vyšli vo februári 2007 na kompilácii Pop galerie Josef Zíma. V roku 2008 vyšla kompilácia Zlaté hity z Vlachovky. Je držiteľom ceny Thálie 2014 za celoživotné dielo v kategórii opereta-muzikál.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM