Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok bude polooblačno, teploty do 18 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Už je po Mitre, už valachom svitne." Meniny oslavuje Demeter. Polooblačno až oblačno. Teploty 13 až 18 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok bude polooblačno, teploty do 18 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Meniny má Demeter

Mužské meno Demeter má grécky pôvod a v preklade znamená „patriaci bohyni úrody Daméter“. Na Slovensku sa stretávame s týmto menom iba ojedinele. Nositeľov oslovujeme Demo, Demko, Demi a meniny majú 26. októbra.

Demeterovia sú muži, ktorí sa často uzatvárajú do svojho vnútorného sveta. Iných posudzujú s istou strohosťou a len málokedy sa pokúšajú vžiť do situácie iných.

Ich správanie je nediplomatické a odmalička majú vlastnícke sklony. Sú ale svedomití študenti, ktorí inklinujú napríklad k štúdiu medicíny. V práci dosahujú pozoruhodné výsledky.

Stalo sa doma

1814 – Bratislavu navštívil ruský cár Alexander I.

1864 – Otvorili v tom čase najväčšie nemocničné zariadenie v Uhorsku Krajinskú nemocnicu v Bratislave.

1939 – Za prezidenta Slovenskej republiky bol zvolený Jozef Tiso.

1970 – Do prevádzky spustili prvú časť Televízneho strediska v bratislavskej Mlynskej doline.

2000 – Národná rada (NR) SR ratifikovala dokument o pristúpení SR k Dohovoru o Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

2006 – Krajská prokuratúra v Nitre oznámila, že eviduje trestné oznámenie voči študentke maďarskej národnosti Hedvige Malinovej za zavádzanie orgánov činných v trestnom konaní.

2012 – Na trati Bratislava Vinohrady – Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji vlak Os 2018 narazil zozadu do vlaku Os 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil. V dôsledku zrážky vlakov bolo zranených 23 osôb. V Univerzitnej nemocnici Bratislava hospitalizovali šesť zranených osôb.

Stalo sa v zahraničí

1905 – V Petrohrade vznikol prvý robotnícky soviet.

1909 – Japonský miestodržiteľ Hirobumi Itó sa stal obeťou atentátu. Japonská vláda využila jeho smrť ako zámienku na anexiu Kórey v auguste 1910.

1927 – Nemecký podnikateľ Gustav Schickedanz založil vo Fürthe zásielkový obchod Quelle.

1955 – V ľudovom referende, ktoré sa konalo v južnom Vietname, väčšina obyvateľstva rozhodla o zosadení cisára Bao Daia. Premiér Ngo Dinh Diem, hneď po oznámení výsledkov hlasovania vyhlásil v Saigone Republiku Južný Vietnam.

1962 – Aféra časopisu Der Spiegel: Polícia Nemeckej spolkovej republiky (NSR) zatkla šéfredaktorov Clausa Jacobiho, Johannesa K. Engela a vydavateľa Rudolfa Augsteina a obvinila ich z vlastizrady, lebo časopis uverejnil článok o vojenskom cvičení vojsk NATO.

1994 – Podpisom historickej mierovej zmluvy v oáze Ein Avrona normalizoval Izrael svoje vzťahy s Jordánskom. Zmluvu podpísali jordánsky kráľ Husajn II. a izraelský premiér Jicchak Rabin.

2004 – Izraelský parlament schválil plán vtedajšieho premiéra Ariela Šarona na stiahnutie Izraela z okupovaného pásma Gazy.

2010 – Opakované výbuchy sopky Merapi v strednej časti indonézskeho ostrova Jáva usmrtili vyše 300 ľudí a ďalšie státisíce osôb boli prinútené opustiť svoje domovy.

2012 – Bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho odsúdil súd v Miláne na štyri roky väzenia za daňové úniky. Berlusconi sa voči verdiktu súdu odvolal.

2012 – Samovražedný atentát, ktorého terčom sa stala mešita v severnom Afganistane, si vyžiadal 41 obetí na životoch a vyše 50 zranených.

Skladba dňa

1967 – Keith Urban (rodený Keith Lionel Urban), Whangarei, Nový Zéland, country-popový spevák, skladateľ a gitarista. Keď mal sedem, presťahovali sa s rodičmi do Austrálie. V roku 1991 vydal debutový album s názvom Keith Urban. V roku 1992 odišiel do amerického Nashville. Tu začal spoluprácu s dvojicou Brooks & Dunn. V roku 1997 vytvoril country skupinu The Ranch. Vydal osem albumov, ôsmy s názvom Get Closer vyšiel v novembri 2010. K diskografii patria aj štyri kompilačné albumy. V americkej country hitparáde mal devätnásť piesní, osem z nich sa dostalo na prvé miesto. Je druhýkrát ženatý, jeho druhou manželkou je známa austrálska herečka Nicole Kidman, vzali sa 25. júna 2006 v Sydney. Na svojom konte má štyri ceny Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM