Webnoviny - Svet

Raši vraj bude žiť sto rokov

WEBNOVINY.SK

Richard Raši Foto: SITA BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) je zdravý ako ryba. Jeho vitálna kapacita pľúc je sedem litrov. „To je výborné,“ zhodnotil výsledok po dnešnom bezplatnom vyšetrení pľúc, tzv. spirometrii, v národnej rade, na ktorom sa rovnako ako viacerí jeho kolegovia z poslaneckých lavíc zúčastnil. „Vraj budem žiť sto rokov,“ poznamenal so smiechom. Rašiho ako bývalého športovca a nefajčiara nadpriemerná hodnota neprekvapila. Vitálna kapacita pľúc u zdravého dospelého človeka je okolo päť litrov, u športovcov je to zvyčajne viac.

Bezplatné vyšetrenie v parlamente je jedným zo sprievodných podujatí k Svetovému dňu spirometrie, ktorý je vyhlásený na 14. októbra. Vo štvrtok môžu bezplatné vyšetrenie pľúc v pneumologických ambulanciách po celom Slovensku absolvovať všetci záujemcovia. Bratislavčania už dnes stretávajú v uliciach mobilné hliadky, ktoré ich vyšetria na mieste a poskytnú informácie o pľúcnych ochoreniach. Vyšetrenie trvá krátko, je veľmi jednoduché a bezbolestné. Obvykle sa robí tak, že záujemca o zistenie kapacity pľúc chvíľu v pokoji dýcha so štipcom na nose, potom urobí maximálny nádych a následne do náustku maximálny výdych až do poslednej bublinky vzduchu.

V prípade, že je na pľúcach nádor, sú zlepené, pacient má nábeh na astmu alebo sa vyskytne iný problém, kapacita je nižšia. „Často toto vyšetrenie býva prvé, ktoré indikuje práve nádor na pľúcach,“ upozornil Raši. Pacient totiž obvykle nemá nijaké ťažkosti, ale keď mu zistia nižší objem vzduchu, nasleduje röntgen či iné vyšetrenia, ktoré nádor odhalia. Spirometria okrem kapacity sleduje aj rýchlosť výdychu, či nie je nejaká prekážka v dýchacích cestách, čo tiež môže indikovať, že niečo sa v pľúcach deje. Odborníci upozorňujú, že rakovina pľúc sa často zistí až v štádiu, keď je neliečiteľná, teda vtedy, keď pacient už dlhodobo kašle alebo vykašliava krv. Spirometria môže podľa nich jednoznačne zachrániť život, lebo v prvotných štádiách sa dá rakovina vyliečiť.

Spirometria sa používa na diagnostiku niektorých pľúcnych ochorení, najmä na odhalenie a zhodnotenie závažnosti ochorenia u pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, ktorá je zápalovým ochorením charakterizovaným obmedzeným prietokom vzduchu v dýchacích cestách. Závažnosť porušenia funkcie pľúc sa stanovuje porovnaním výsledkov pri jednotlivých pacientoch s tzv. referenčnými hodnotami, ktoré by vyšetrovaný mal mať vzhľadom na jeho vek, výšku, váhu a pohlavie. Na Slovensku ročne umiera na pľúcne ochorenia približne 3 500 ľudí, čo je viac ako európsky priemer.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM