Katarína Oravská Šport

Rodáčka z Balogu Fialková bojovala s bolesťami: Chcela som viac, no smutná nebudem

Biatlonové súťaže na Svetovej zimnej univerziáde uzavreli v Osrblí preteky s hromadným štartom žien. Na 12,5 km trati slovenský biatlon vsadil hlavne na rodáčku z Čierneho Balogu Paulínu Fialkovú. Dúfalo sa, že ešte nejaký vzácny kov pribudne.

Ilustračný obrázok k článku Rodáčka z Balogu Fialková bojovala s bolesťami: Chcela som viac, no smutná nebudem
Zdroj: TASR

Slovenský biatlon vsadil hlavne na Paulínu Fialkovú, pred mass pretekmi trojnásobnú medailistku, po nich sa dúfalo, že ešte nejaký vzácny kov pribudne. V mrazivom vetre bolo umenie všetky terče vyčistiť a netrafila ich ani Fialková (celková strelecká bilancia 1–0–0–3), keď jej zostal visieť hneď prvý terč. Siedme miesto so stratou 24,1 sekundy ešte veľa neznamenalo, na ôsme sa zaradila Lucia Šimová, z ktorej sa neskôr vytratila bežecká rýchlosť i strelecká istota.

Najväčšia ofenzíva sprevádzala obe Češky Puskarčíkovú a Landovú, no aj Fialkovú, ktorej druhá ‚ležka‘ bola rýchla a stopercentná. Sprevádzal ju posun vpred na piate miesto s náznakom, že boj o jednu z medailí tak ľahko nevzdá. Mimoriadne dôležitá bola prvá streľba stojmo, ktorá už riešila aj záverečný boj o medaily. Obe Češky ju zvládli do takej miery, že zostali jasne na čele, v streleckej bravúre pokračovala Fialková, štvrtá na medzičase (+52,3), od tretej Ukrajinky Bondarovej zaostávala len 18,4 s. Na poslednú ‚stojku‘ mierila ako piata v poradí a musela ju bezchybne vyčistiť, ak mala pomýšľať na medailový stupeň.

Záverečná stojka situáciu s množstvom chýb dosť zauzlila, Fialkovej tri výstrely mimo ju od bronzu vzdialili, za zlatom sa definitívne nasmerovala Landová pred krajankou Puskarčíkovou a Ukrajinkou Bondarovou, Fialkovú už sprevádzalo len úsilie posunúť sa zo 7. miesta vpred.

„Bolo to strašné od prvého kola, boleli ma kríže, jednoducho to nevyšlo,“ popísala pocity v cieli Paulína Fialková.

„Chcela som podstatne viac, byť v desiatke ma neuspokojuje, no už mám všetky medaily, smutná z toho nebudem. Teraz tri dni budem oddychovať a preladím sa na Svetový pohár v Novom Měste na Morave. Aj chorobu musím zahnať, stopercentne sa určite necítim. Na univerziádu budem mať príjemné spomienky, pravda, okrem tých troch nevybielených terčov v stojke. Som rada, že som si za jednu z priorít zvolila univerziádu, uprednostnila ju pred majstrovstvám Európy a pomohla slovenskej výprave v medailovej bilancii.“

Výsledky preteky s hromadným štartom na 12,5 km:

1. Jitka Landová 40:00,5 (2 tr. okr.), 2. Eva Puskarčíková (obe ČR) +55,2 (2), 3. Jana Bondarová (Ukr.) 1:05,5 (6), 4. Julija Brygynecová (obe Ukr.) 1:25,1 (2), 5. Jelena Ankudinovová (Rus.) 1:38,4 (1), 6. Galina Višnevská (Kaz.) 1:48,3 (5), …9. Paulína Fialková 2:36,8 (4), 19. Lucia Šimová 4:58,4 (4), 28. Alžbeta Majdišová (všetky SR) 7:23,0 (4)

Fialková deviata v masse
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM