Webnoviny - Svet

Rokovanie o súdnej rade vyburcovalo poslancov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Za riešenie osobných sporov považuje návrh novely zákona o Súdnej rade SR Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD. „Mám dojem, že jedinou motiváciou tohto predloženého zákona je osobný postoj, osobný konflikt, možno vnútorná nenávisť k istému verejnému funkcionárovi,“ uviedla v rozprave k tomuto návrhu.

„Udalosti, ktoré sa tu dejú, začínajú mať historický rozmer. Pokiaľ si pamätám, od francúzskej revolúcie znejú po celej Európe Voltairove slová – Hlboko nesúhlasím s vašim názorom, ale urobím všetko pre to, aby ste ho mohli povedať, a to je esencia demokracie, vážené dámy a páni,“ pridal sa k nej stranícky kolega Miroslav Číž po tom, ako poslanci hlasovaním neumožnili v pléne vystúpiť predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. Poslanci súčasnej koalície podľa neho prišli s nulovou schopnosťou tlmiť emócie a svoj slovník.

Ako Číž zdôraznil, ak je cieľom koalície útočiť na Harabina, môže použiť štandardné kroky na jeho odvolanie a nerobiť to politickým nátlakom. Číž predniesol pred poslancami stanovisko Súdnej rady SR, s ktorým plánoval vystúpiť Harabin. Okrem iného v ňom upozorňuje, že návrh novely zákona o Súdnej rade SR je v rozpore s Ústavou SR a nerešpektuje rovnováhu troch najvyšších mocí v krajine – výkonnej, zákonodarnej a súdnej.

Číž sa veľmi kriticky vyjadril k slovám poslanca zo strany SaS Igora Matoviča, ktorý vyhlásil, že za vystúpenie predsedu Najvyššieho súdu SR Harabina nehlasoval preto, lebo ho považuje za karikatúru spravodlivosti. „Myslím, že je našou slovenskou verejnou hanbou, že človek, ktorý udržiaval veľmi dobré osobné kontakty s medzinárodne hľadaným drogovým zločincom, stojí na čele najvyššieho súdu,“ uviedol.

Matovičove slová rozhnevali aj ďalšieho poslanca zo Smeru Dušana Čaploviča. Vystúpenie koaličného poslanca a neumožnenie vystúpiť Harabinovi označil za karikatúru demokracie. Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej adresoval poznámku, že nemá skúsenosti v súdnej moci, robila len na vysokej škole a jej návrhy sú iba v prospech SDKÚ-DS. V závere rozpravy sa Robert Madej zo Smeru snažil dosiahnuť súhlas s Harabinovým vystúpením prostredníctvom procedurálneho návrhu, ani ten však neuspel.

Ako v záverečnej reči poznamenala Žitňanská, nechápe, čo v návrhu vyvolalo také emócie. Táto vládna koalícia sa podľa nej zaviazala v programovom vyhlásení, že vytvorí priestor na to, aby súdna rada rokovala transparentne, verejne, pred otvorenými dverami, zverejňovala a odôvodňovala svoje rozhodnutia a aby predsedovia súdov podliehajúcich ministerke neboli členmi súdnej rady. Žitňanská je presvedčená, že práve toto niekomu nevyhovuje. „Poviem to tvrdo. Áno, opoziční politici zo Smeru, odovzdali ste spravodlivosť do rúk Mečiara, výsledok je, že justíciu ovládla pochybná skupina ľudí, ktorá túto moc zneužívala,“ povedala.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM