Zo Slovenska

Severnejším okresom hrozí ľadová povodeň, extrémne nízke teploty pocítime opäť

Severnejším okresom Slovenska hrozí ľadová povodeň. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Severnejším okresom hrozí ľadová povodeň, extrémne nízke teploty pocítime opäť
Zdroj: TASR

„Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy – ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity,“ vysvetľuje SHMÚ na svojej webstránke.

Výstraha platí pre okresy na strednom a hornom Považí, Liptove, Kysuciach, Orave, v okolí riek Poprad, Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a na hornej časti povodia Bodrogu.

Zároveň platí výstraha prvého stupňa pre snehové jazyky a záveje, tú vydal SHMÚ pre západné Slovensko. V nedeľu (15.1.) večer zas potrápia celé Slovensko silné mrazy.

Na západnom a východnom Slovensku môžu klesnúť teploty až na –20 stupňov Celzia, na strednom Slovensku by mali byť ešte nižšie, do –22 stupňov Celzia. V prvom prípade vydáva SHMÚ výstrahu prvého stupňa, pre stredné Slovensko druhého stupňa.

Ilustračné foto, TASR

Ľadová povodeň
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM