Regióny Zo Slovenska

Skončí Istropolis ako PKO? Nad budúcnosťou budovy visí viacero otáznikov

Skončí budova Istropolisu v troskách? Budú v nej obchody či byty? Starostovi Nového Mesta ani ľuďom z oblasti umenia osud najväčšieho stánku kultúry nie je ľahostajný.

Ilustračný obrázok k článku Skončí Istropolis ako PKO? Nad budúcnosťou budovy visí viacero otáznikov
9
Galéria

Budova Istropolisu pravdepodobne zmení majiteľa. O kultúrne centrum, ktoré je už roky v takmer nezmenenom stave, má údajne záujem viacero investorov.

Istropolis je na predaj

Otázka predaja budovy Istropolisu rezonuje už dlho. V roku 1999 Krajský úrad rozhodol o tom, že budova stratí status kultúrneho centra. Mestská časť Nové Mesto mala v tej dobe záujem centrum odkúpiť za vtedajších 150 miliónov slovenských korún. Cena budovy bola však vyčíslená až na 200 miliónov slovenských korún. O záchranu sa pokúsili aj starostovia všetkých mestských častí, ktorí chceli, aby Istropolis slúžil na rôzne kultúrne podujatia. Zámer však nevyšiel.

Vlastníkom pozemkov pod Istropolisom je Kovo, ktorý je aj štatutárom vlastníka nehnuteľnosti – Jednotného majetkového fondu odborových zväzov. Ako uviedol ešte v apríli reality.etren­d.sk, predaj sa pripravuje už niekoľko mesiacov a konalo sa niekoľko prehliadok budovy.

Stále však nie je známe, koľko investorov o budovu súťaží a ani to, v akom štádiu sa predaj nachádza. Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna pre reality.etrend.sk potvrdil, že rokovania o predaji Istropolisu sú aktuálne a predstavenstvo sa nimi bude zaoberať.

Zopakuje sa príbeh PKO?

Podľa starostu mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého je Istropolis jedna z najhodnotnejších stavieb, ktorá Bratislavčanom desaťročia poskytuje kultúrne vyžitie.

„Každý deň dostávam otázky, čo bude s Istropolisom. Je pre nás neprijateľné, aby budúci vlastník chcel budovu zbúrať. V nijakom prípade nepodpíšem rozhodnutie, ktoré by hovorilo o likvidácii Istropolisu. Chceme tu zachovať kultúru a nedovolím zbúrať budovu. Predostrel som to aj na stretnutí s odborármi, teda vlastníkom budovy – s Jednotným majetkovým fondom,“ povedal dnes Kusý na stretnutí s novinármi.

Istropolis vlastnia odbory a bol postavený za peniaze ľudí z celého Slovenska. Budova má sálu, do ktorej sa zmestí 1 300 ľudí. Je to najväčší stánok kultúry v našej krajine. Má architektonickú aj historickú hodnotu.

„Osud PKO sa pri Istropolise nesmie zopakovať. Je neuveriteľné, že nepoznáme podmienky, za akých sa má budova predať. Nemáme takmer žiadne informácie. Počul som aj hlasy, ktoré hovoria, že odborári dokonca zakázali nejakou zmluvou záujemcom o budovu hovoriť s mestskou časťou Nové Mesto. Každý, kto budovu kúpi, musí počítať s tým, že podmienkou je zachovať v Istropolise kultúru,“ doplnil Rudolf Kusý.

Nové Mesto nie je proti tomu, aby sa budova zrekonštruovala a aby tam budúci vlastník realizoval komerčné aktivity. Žiada však diskusiu s mestskou časťou, ktorá bude trvať na tom, aby sa v Istropolise zachovala veľká sála určená na kultúrne akcie.

Istropolis
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM