Správy Zo Slovenska

Sladké remeslo s horkou chuťou: Cukrári sú zúfalí, prepúšťajú a hovoria o krachu

Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania.

Ilustračný obrázok k článku Sladké remeslo s horkou chuťou: Cukrári sú zúfalí, prepúšťajú a hovoria o krachu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie nového koronavírusu.

Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný na prežitie obyvateľstva. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Koniec sladkého podnikania?

„V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa na maloobchodný predaj platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí,“ povedala predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová, ktorú s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov.

Podľa nej hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich často pracujú aj celú dekádu či od rozbehu cukrárskej výroby.

Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete Horeca. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr.

„Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ upozornila Lopúchová.

Vidia iba 2 možnosti

Cukrári podľa nej vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu. Jednou z nich je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme, pod podmienkou dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia.

„Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila,“ priblížila Lopúchová.

Dodala, že ďalším variantom je aj možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov.

Týmto sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok.

Lopúchová uzavrela, že pomoc im ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami aj s jednotlivými obchodnými reťazcami.

Koronavírusové protilátkové pralinky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM