han Zo zahraničia

Slováci nasnímali KRUHOVÉ mraky nad Etnou: Ojedinelý jav sa objavuje pred veľkým VÝBUCHOM!

Slovenskí vedci mali šťastie a podarilo sa im zachytiť skutočne ojedinelý jav, ktorí sa len tak hocikedy nevidí. Môže to však znamenať aj predzvesť silného výbuchu sopky Etna?

Ilustračný obrázok k článku Slováci nasnímali KRUHOVÉ mraky nad Etnou: Ojedinelý jav sa objavuje pred veľkým VÝBUCHOM!
7
Galéria

„Chceli by sme sa s vami podeliť o veľmi špeciálny a raritný kruhový oblak vytvorený sopkou. Vidieť ich iba počas krátkych období každých 23 až 120 rokov v závislosti od sopky a sú ho schopné vyprodukovať len niektoré sopky na svete, predovšetkým stratovulkány na Islande a najväčšia európska sopka, Etna z ktorej úpätia vám tento príspevok prinášame,“ napísal na sociálnu sieť slovenský vedec Daniel Joannes Furka.

Ten spoločne s bratom, Samuelom Ernestom Furkom, takisto vedcom, spozoroval tento jav nad talianskou sopkou Etna.

„Pravdepodobne sú predzvesťou silnejšieho výbuchu, k čomu sa však časť vedeckej komunity neprikláňa. Je však známe, že sa často vyskytovali aj pred laterálnou erupciou v roku 2002 a v cykloch predtým,“ dodáva Daniel.

Oblakové kruhy

Podľa dostupných informácií sú takéto kruhy z vodnej pary a na Etne boli prvýkrát pozorované v 70-tych rokoch, pred rokom 2000. „Záujem vedeckej komunity získali pretože sa vyskytujú v období zvýšenej aktivity sopky, avšak ešte dostatočne skoro, pred začiatkom zemetrasení, ktoré sú typické pre obdobie niekoľko týždňov pred väčšou erupciou,“ dodal slovenský vedec.

„Nejedná sa samozrejme o UFO, aj keď viac ako 60% diskusií, predovšetkým v amerických "ufologických“ komunitách na internete diskutuje o kruhových oblakoch v tejto spojitosti," pokračoval.

„Je známe, že Etna sa cyklicky blíži k ďalšiemu väčšiemu výbuchu, a preto môžu tieto obláčiky veľa napovedať o živote sopky. Ku príkladu uvediem, že v deň keď sme krúžky pozorovali, došlo k väčšiemu výronu lávy na susednej sopke Stromboli, kde existuje už roky oprávnený predpoklad prepojenia s Etnou,“ poznamenal Daniel Joannes Furka.

KLIKNITE aj na tieto články:

Ojedinelý úkaz nad sopkou Etna
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM