Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Slováci s nervami v koncoch: Na kapoty áut dopadne ĎALŠIA ŠPINA! Kedy to už skončí?

Po nádielke peľu do našich končín mieri saharský prach. A s ním aj nepríjemnosti spojené so znečistenými autami a balkónmi.

Ilustračný obrázok k článku Slováci s nervami v koncoch: Na kapoty áut dopadne ĎALŠIA ŠPINA! Kedy to už skončí?
Zdroj: TASR

Kapoty áut, okná, balkóny či záhradný nábytok posiaty žltkastým prachom. V uplynulých dňoch robí Slovákom vrásky nepríjemný úkaz. A teraz sa na nás valí ďalší.

Zatiaľ čo doposiaľ šlo o peľ z kvitnúcich ihličnanov, teraz sa treba pripraviť na nádielku saharského prachu. Ten bude v týchto dňoch padať spolu s dažďom. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Spolu s dažďom

Saharský prach najviac zasiahne západné Slovensko. Padať bude súčasne s dažďom.

„Najviac saharského prachu spadne na Slovenku počas noci z utorka na stredu, kedy môže v priebehu 6 hodín spadnúť 407 mgr na meter štvorcový,“ konkretizuje iMeteo.

S prachom treba počítať aj v stredu, opäť dorazí spolu s prehánkami a búrkami. Práve s stredu bude koncentrácia saharského prachu v atmosfére najvyššia v rámci Slovenska. Situácia sa zlepší vo štvrtok, kedy bude saharský prach postupovať smerom na východ do Rumunska.

Prach alebo peľ?

Hoci saharský prach nepácha nijaké vážne škody, je prinajmenšom otravný. Je otázne, či má vôbec zmysel umývať auto, čochvíľa sa na ňom totiž môže usadiť ďalšia špinavá vrstva.

Slovákov rozčuľovali znečistené predmety už minulý týždeň, v tom prípade však o prach nešlo. Ako ozrejmili hygienici, bol to peľ, nakoľko sme uprostred silnej peľovej sezóny.

„Stačí aj mierny vánok a z okolitých stromov sa peľ uvoľní vo viditeľných mrakoch. Pri silnejšom vetre je k nám peľ prinášaný na veľké vzdialenosti aj z iných lokalít,“ vysvetlila Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Veľké množstvo peľu sa ešte stále nachádza v ovzduší a pridá sa aj avizovaný saharský prach. Valia sa na nás teda hneď dva úkazy s podobnými následkami.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM