Eliška Šándorová Správy

Slováci sú často dovolenkoví "pašeráci". Čo najčastejšie dovážajú?

Koraly a mušle z morského dna, úlomky z Egypta či orientálne pochutiny. Z dovolenky si radi prinášame niečo na pamiatku. Až do okamihu, kým nákup nezhabú colníci. O aký tovar Slováci najčastejšie prídu a čo im hrozí?

Ilustračný obrázok k článku Slováci sú často dovolenkoví "pašeráci". Čo najčastejšie dovážajú?
Zdroj: TASR

Neobmedzený a voľný pohyb po krajinách Európskej únie neznamená aj neobmedzený dovoz tovarov v našej batožine či v kufri auta. Ak idete na dovolenku k moru a zatúžite po iných suveníroch ako sú magnetky, radšej si overte, čo a koľko toho môžete na Slovensko doviezť.

Nahnevaní dovolenkári

Azda najčastejším lákadlom je zakúpiť si čo najviac cigaretových krabičiek v krajine, kde je tabak lacný. Najviac však môžete priviezť 800 ks cigariet alebo jeden kilogram tabaku. Rodinu a známych môžete potešiť iba desiatimi litrami tvrdého alkoholu či 20 litrami portského vína.

“Pomerne častý je práve dovoz tabaku a tabakových výrobkov či alkoholu nad povolený limit. Cestujúcim sa, prirodzene, nepáči, ak im zaistíme kartóny cigariet nad limit, no vždy si priznajú, že o limitoch nevedeli. Preto radíme, aby sa vopred informovali, aké množstvo tovaru si môžu z dovolenky priniesť domov,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Bratislava Katarína Tehlárová.

Ani drahé darčeky nemôžete dovážať bez obmedzení. Pri leteckej preprave smerujúcej z tretích krajín, napríklad ak dovolenkujete v Tunisku, Turecku alebo Egypte, od cla je tovar oslobodený do hodnoty 430 eur. Pri inom spôsobe dopravy možno bez cla doviezť tovar do hodnoty 300 eur.

Tisíce chránených druhov

Na základe Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) je prísne zakázaný dovoz a vývoz chránených druhov fauny a flóry.

V prípade porušenia colných predpisov fyzickou osobou hrozia sankcie od 330 eur až do 33-tisíc eur.

V súčasnosti je pod ochranou viac ako 900 druhov rastlín a zvierat z voľnej prírody, ktoré je zakázané predávať. Na asi 33-tisíc druhov je potrebné zvláštne povolenie. No ani toto pravidlo neodrádza Slovákov.

„Za posledné roky evidujeme len zopár prípadov, keď si najmä z tretích krajín doviezli cestujúci koraly alebo mušle. Minulý rok to boli mušle z Dubaja, tento rok si priviezli koraly. Na letisku M.R. Štefánika je od 1. júla 2016 aj nová pobočka Letisko-Cestovný styk, kde kontrolu batožín vykonáva aj pes vycvičený na vyhľadávanie CITES-u,“ doplnila Tehlárová.

Vo všetkých krajinách EÚ je podľa údajov ministerstva zahraničných vecí rovnako zakázané dovážať a vyvážať slonovinu, vzácne kožušiny, koraly, výrobkov z hadej kože či drevené remeselné výrobky z Amazónie. Ak v Egypte alebo v Tunisku neodoláte exotickému predmetu, pýtajte si potvrdenie o kúpe.

Neriskujte ani poštu

Ľudia sú vynaliezaví no ani to sa nevypláca. Zabudnite na to, že predpisy obídete tým, že si tovar niekde v tretej krajine kúpite, ale dáte si ho doručiť poštou. Nelegálne sú aj výrobky z ohrozených živočíchov. Ide napríklad o sošky, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože.

Colníci ich zadržia aj poštou. V balíkoch už našli všeličo: spracovanú kožu medveďa hnedého z Ruska, užovku rybožravú v sklenenej fľaši s alkoholom z Thajska, preparovanú hlavu krokodíla z Ameriky i lebku netopiera z Indonézie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM