Kristína Kožiaková Šport

Slovenská štafeta na majstrovstvách Európy v Rusku zabodovala: Horehronka Fialková to parádne rozbehla

Slovenská miešaná štafeta v zložení Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár, Martin Otčenáš získala na majstrovstvách Európy v biatlone v ruskom stredisku Ťumen striebornú medailu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská štafeta na majstrovstvách Európy v Rusku zabodovala: Horehronka Fialková to parádne rozbehla
Zdroj: TASR

Za domácim ruskom zaostala o jedinú desatinu sekundy, keď kvarteto predviedlo najlepšiu streľbu zo 16 štartujúcich (0 tr. kôl + 5 dobíjaní). Bronz získalo so značným časovým odstupom Nórsko (+1:04,1). Súťažilo sa na trati dlhej 2×6 a 2×7,5 km.

Štafetu Slovenska výborne rozbehla P. Fialková, ktorá na strelnici použila dva náhradné náboje a na prvej odovzdávke bola druhá s mankom iba 6,4 sekundy na Nemku Nadine Horchlerovú. Tieto dve štafety potom získali výrazný náskok na prenasledovateľov, v polovici trate boli slovenskí reprezentanti vďaka Gerekovej (0+1) naďalej na druhom mieste tesne za Nemeckom, tretie Nórsko strácalo už 56 sekúnd.

Kazár na treťom úseku vybielil všetky terče na prvý pokus a držal krok s Nemcom Matthiasom Bischlom, zozadu sa ale už blížila domáca štafeta Ruska, ktorá po treťom úseku strácala na lídrov z Nemecka 42,2 sekundy.

Kazár odovzdával druhý s mankom 3,9 sekundy. Otčenáš na záverečnom úseku zabojoval a po predposlednej streľbe s jedným dobíjaním sa dostal už na prvú priečku s náskokom 22,7 s sekúnd na Rusko, keďže Nemec Florian Graf ju totálne pokazil (3+3). Náskok Slovákov na čele ale neustále doťahoval skúsený finišman ruskej štafety Jevgenij Garaničev, ktorý po poslednej streľbe zaostával už iba o 5,9 s a v cieľovej rovinke mal napokon pred Otčenášom tesne navrch.

Výsledky:

ME – miešané štafety (2×6 a 2×7,5 km): 1. Rusko (Anastasia Zagorujková, Oľga Jakušovová, Matvej Jelisejev, Jevgenij Garaničev) 1:10:56,3 h (1+9), 2. SLOVENSKO (Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár, Martin Otčenáš) +0,1 s (0+5), 3. Nórsko (Sigrid Bilstad Neraasenová, Bente Landheimová, Henrik L'Abée-Lund, Haavard Bogetveit) +1:04,1 (0+12), 4. Nemecko +1:13,7 (3+7), 5. Bulharsko +2:28,8 (1+9), 6. Francúzsko +3:01,3 (1+9), 7. Rakúsko +3:15,7 (3+10), 8. Taliansko +3:44,2 (1+16)

Môže vás zaujímať:

Osrblie nahradí Francúzov: Na štart sa postaví aj Paulína Fialková

Paulína Fialková z Čierneho Balogu (22) je na medaile hrdá: Predstavujú pre mňa zadosťučinenie

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM