Aktualizované Správy

Slovenské mestá sa rozhodli konať: Vláde ponúkli pomoc

Požiadavka znie jasne. Únia miest Slovenska chce byť na zasadnutiach vlády a členom ústredného krízového štábu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské mestá sa rozhodli konať: Vláde ponúkli pomoc
5
Galéria
Zdroj: TASR

Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada vládu, aby mohla byť prítomná na každom jej zasadnutí, čím vláda bude mať okamžité informácie o tom, čo sa v týchto dňoch koronakrízy deje v mestách a obciach.

Vláde ponúkajú pomoc

ÚMS chce tiež byť právoplatným členom s hlasovacím právom v ústrednom krízovom štábe, keďže 99 percent jeho rozhodnutí sa dotýka miest a obcí.

Po rokovaní Prezídia ÚMS v stredu v Banskej Bystrici to konštatoval prezident únie, primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Ponúkame vláde pomoc. My sme od začiatku v prvej línii v boji s novým koronavírusom a v kontakte s našimi občanmi. Vidíme snahu vlády, že sa snaží riešiť veci, ale to, že samosprávy, respektíve ÚMS, nie sú účastné na zasadnutiach vlády alebo ústredného krízového štábu, spôsobuje často chaos. Ak vláda pochopí a ÚMS bude členom, informácie smerom do územia budú jasné, zrozumiteľné a bude vznikať menej dezinformácií,“ zdôraznil Rybníček.

ÚMS zároveň vyzýva ministerstvo vnútra, aby zabezpečilo členstvo všetkých primátorov krajských a okresných miest v okresných krízových štáboch. Drvivá väčšina z nich totiž nie je ich členmi, čo je podľa Rybníčka veľmi zlé.

Testovanie v domovoch pre seniorov

Jednou z dlhodobých priorít ÚMS je aj ochrana seniorov. Bratislavský primátor Matúš Vallo požiadal hlavného hygienika SR, aby dal všetkým verejným i neverejným organizáciám či zariadeniam, ktoré sa starajú o starých ľudí, jasné a čo najkonkrétnejšie, najpresnejšie pravidlá, ako urobiť všetko pre to, aby ochránili seniorov.

Ako poznamenal, v aktuálnom uznesení vlády mu v rámci opatrení chýba testovanie zamestnancov týchto zariadení, čo je spôsob, ako sa dá predchádzať situácii, ktorá sa stala v domove v Pezinku.

„Vláda prijala ďalší balíček opatrení na podporu zamestnanosti, bohužiaľ, nevidíme v ňom samosprávy. Tretí najväčší zamestnávateľ v Bratislave, čo je Dopravný podnik Bratislava, nedostane zatiaľ od štátu žiadnu podporu. To nie je len o Bratislave, ale aj Košiciach, Žiline či Prešove. Žiadame vládu, aby s nami rokovala a dala nám vedieť, ako pomôže samosprávam v tomto ťažkom období, alebo aby zahrnula naše podniky do balíčkov tejto pomoci,“ zdôraznil pred médiami Vallo.

Za všetkých primátorov v ÚMS sa poďakoval aj opatrovateľkám či zamestnancom sociálnych zariadení, ktorí takisto „bojujú“ v prvej línii.

Chcú stretnutie s ministrom

Koronakríza bude mať v tomto roku aj výrazný negatívny dosah na hospodárenie samospráv a v tom najhoršom scenári môže dokonca ochromiť jej základné funkcie. Zhodlo sa na tom 22 primátorov a primátoriek najväčších slovenských miest, združených v ÚMS. Ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) preto žiadajú čo najskôr o stretnutie, keďže situácia je vážna. V Banskej Bystrici to konštatoval prezident únie Richard Rybníček.

„Už 23. marca ÚMS poslala list ministrovi financií so žiadosťou o stretnutie. Doteraz nemáme odpoveď. Žiadame ho, aby sme spoločne riešili dosahy koronakrízy na hospodárenie miest. Situácia je vážna, chceme predísť tomu, že sa ocitneme v situácii, že nebudeme môcť svietiť, vyvážať odpad alebo kosiť,“ zdôraznil prezident ÚMS Richard Rybníček.

„V marci zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prognózu vývoja podielových daní v prípade dlhotrvajúcich opatrení obmedzujúcich pôsobenie podnikateľských subjektov na Slovensku. Prognóza počíta, v trojmesačnom horizonte obmedzení, s výpadkom príjmov zhruba až na úrovni 30 percent na podielových daniach, čo veľmi vážne ohrozuje fungovanie samospráv už len pri zabezpečovaní základných potrieb. Z tohto dôvodu predkladá ÚMS návrh kompenzačných opatrení, ktorými by bolo možné zmierniť dosahy na naše rozpočty,“ reagovala zvolenská primátorka Lenka Balkovičová s tým, že si treba sadnúť za stôl a hľadať riešenia, ako minimalizovať radikálne výpadky ich príjmov.

Únia napríklad navrhuje odklad pôsobenia niektorých zákonov, ktoré znamenajú pre samosprávy ďalšie výdavky. Ide o nové opatrenia k detským ihriskám, exekúciám či zákonu o odpadoch, kde sa medziročne zvyšujú poplatky za separáciu odpadu a ich uloženie na skládkach.

Mnohé samosprávy už stopli niektoré investičné akcie a pozastavili kapitálové výdavky z rozpočtov. S finančnými obmedzeniami pri dotáciách musia počítať rôzne kluby, združenia a spolky. Podľa primátorov tým posledným, k čomu by neradi pristúpili, je znižovanie platov zamestnancov svojich organizácií alebo prepúšťanie.

V OBRAZOCH: Zasadnutie Prezídia Únie miest Slovenska
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM