Webnoviny - Svet

Slovensko chráni vlastnícke práva najlepšie z V4

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/AP BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Ochrana vlastníckych práv na Slovensku je lepšia ako v ostatných krajinách Visegrádskej štvorky. Vyplýva to z porovnania Medzinárodného indexu vlastníckych práv 2010. Slovensko sa v tomto hodnotení umiestnilo spomedzi 125 krajín na 34. mieste so ziskom 6,4 bodu z 10-tich možných, čo je lepšie umiestnenie ako v minulom roku. Za Slovenskom v rebríčku nasledujú Maďarsko, Izrael a Puerto Rico. Česko sa umiestnilo na 38. a Poľsko až na 53. mieste. Výsledky medzinárodného porovnania zverejnilo Ministerstvo hospodárstva SR.

Najlepšie sú pritom vlastnícke práva chránené vo Fínsku, ktoré sa už štvrtý rok po sebe umiestnilo na 1. mieste so ziskom 8,6 bodu. Na druhej priečke sa umiestnilo Dánsko a Švédsko. V prvej dvadsiatke rebríčka dominovali najmä škandinávske, anglosaské a západoeurópske krajiny. Index vychádza z predpokladu, že lepšia ochrana vlastníckych práv smeruje k väčšej ekonomickej prosperite, čo dokazuje aj rozdelenie krajín z rebríčka na pätiny. Kým v prvej pätine dosahuje priemerný hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa 26 000 eur, v poslednej pätine krajín je to len 3 400 eur. Slovenská republika sa umiestnila v druhej pätine medzi krajinami s priemerným HDP 15 500 eur.

Medzinárodný index vlastníckych práv porovnáva 10 rozličných ukazovateľov v oblastiach právneho a politického prostredia, ako aj fyzického či duševného vlastníctva.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM