Správy Zo zahraničia

Šokujúce VÝSLEDKY novej štúdie: Kto má najviac protilátok? Zaočkovaní to vraj nie sú!

Izraelskí vedci zverejnili výsledky novej štúdie o protilátkach proti ochoreniu COVID-19. Tie zrejme mnohých zaskočia.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce VÝSLEDKY novej štúdie: Kto má najviac protilátok? Zaočkovaní to vraj nie sú!
Zdroj: TASR/František Iván

Z výsledkov najnovšej štúdie má vyplývať, že ľudia, ktorí najprv prekonali COVID-19 a neboli očkovaní, sú na tom s protilátkami lepšie ako tí, ktorí sa dali zaočkovať a následne covid dostali.

Takéto výsledky výskumu zverejnil tím izraelských vedcov v databáze medRxiv.

Prekvapivý výsledok

Autori štúdie budú jej výsledky prezentovať na aprílovej konferencii v Lisabone. Ide teda o štúdiu, ktorá ešte neprešla recenzným konaním.

Odborníci, ktorí za výskumom stoja, tvrdia, že hoci v priebehu času počet protilátok proti vírusu SARS-CoV-2 klesá u oboch skupín – u osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a neboli nikdy očkované, aj u osôb, ktoré boli očkované tromi dávkami vakcíny a nikdy neprekonali ochorenie COVID-19.

Kvalita protilátok sa zvýši len u osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 bez vakcinácie, ale nie u osôb, ktoré boli očkované bez prekonania choroby.

Nevýhoda pre očkovaných?

„Tento rozdiel by mohol vysvetľovať, prečo osoby, ktoré prekonali ochorenie, sú podľa všetkého pred ďalšou infekciou chránené lepšie ako osoby, ktoré boli iba očkované,“ cituje portál autora štúdie, doktora Carmita Cohena z Lekárskeho centra Šeba v Ramat Gan.

„Kým počet protilátok sa znižuje s časom u osôb, ktoré prekonali COVID-19 (ale neboli nikdy očkované) aj u vakcinovaných (ktorí ale nikdy neprekonali ochorenie), kvalita protilátok sa zvyšuje iba u osôb, ktoré prekonali ochorenie, vôbec nie u osôb, ktoré boli očkované,“ tvrdí doktor Cohen.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM