Aktualizované Svet

Spustí sa vlna exitov? Politici gratulujú Britom, hlasovať chcú ďalšie európske mocnosti

Na jednej strane politickí skeptici, ktorí vidia Európu čierno-bielo, na strane druhej pozitívni euroskeptici. Niektorí slovenskí a svetoví politici vyzývajú vlastné krajiny na odchod z EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Spustí sa vlna exitov? Politici gratulujú Britom, hlasovať chcú ďalšie európske mocnosti
Zdroj: TASR

Rozhodnutie Britov o vystúpení z EÚ rozdelilo európskych politikov na dva tábory. Jedni ostrovanom gratulujú, iní označujú výsledok referenda za čierny deň pre krajiny Únie. Euroskeptici silných krajín, akými sú Francúzsko či Holandsko, apelujú na odchod.

Zbohom, únia?!

Blahoželanie k slobode, nezávislosti či k odvahe za suverenitu národa. Britský euroskeptický poslanec Nigel Farage dokonca vyhlásil, že 24. jún by mal byť štátnym sviatkom – Dňom nezávislosti. Farage podotkol, že ďalšími krajinami, ktoré by mohli nasledovať Britániu, sú Dánsko, Holandsko a Švédsko.

„Nechávame za sebou zlyhávajúcu politickú úniu. Teraz sa môžeme znovu pripojiť k svetu ako nezávislý, samosprávny štát. Našu vlasť sme získali späť, ďakujem vám všetkým,“ napísal líder UKIP na sociálnej sieti Twitter.

Líder talianskej krajne pravicovej a euroskeptickej strany Liga severu Matteo Salvini zablahoželal Veľkej Británii za výsledok hlasovania v referende. „Blahoželám za odvahu slobodných občanov! Srdce, rozum a hrdosť prekonal lži, vyhrážky a vydierania. Teraz je rad na nás“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) na svojom účte na Facebooku.

Dva tábory našich politikov

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska rešpektuje vôľu občanov Veľkej Británie pri referende o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ). TASR informoval jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

„Je to rozhodnutie a vôľa občanov Veľkej Británie, ktoré musíme rešpektovať. Osobne je mi to ľúto, ale dejiny nezastali a idú ďalej,“ uviedol Kiska.

Vláda SR rešpektuje rozhodnutie britských voličov a nie je potrebné mať k nemu žiadne komentáre. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na štvrtkové (23.6.) referendum vo Veľkej Británii, v ktorom občania rozhodli o vystúpení z EÚ.

„Nie je to žiadna tragédia, ale realita, na ktorú musí zostávajúcich 27 krajín EÚ zareagovať rýchlo. Bola by veľká chyba, ak by reakcia 27 krajín bola taká, aká bola doterajšia politika EÚ. Obrovská časť ľudí v Európe odmieta migračnú politiku EÚ, je nespokojná s hospodárskou politikou únie. Je na nás, aby sme povedali, že zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami,“ zdôraznil Fico.

„Toto rozhodnutie prispeje k obnoveniu suverenity a nezávislosti kedysi slávnej a hrdej krajiny. Občania Veľkej Británie pochopili, že zotrvanie v Európskej únii by znamenalo postupný zánik ich krajiny v podobe, v akej ju poznali,“ zdôraznil Milan Uhrík, podpredseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR.

Podľa neho Británia sa nielenže odmietla stať plnohodnotným členom EÚ a nikdy neprijala centrálnu menu euro, ale dnes sa jej občania jasne vyslovili, že „s diktátorskou a likvidačnou politikou EÚ nesúhlasia“.

"Únia dostala účet za to, že kradne ľuďom slobodu. Povinné kvóty? Obmedzenie legálnej držby zbraní? Maximálne litre pre wc nádržky? To všetko sú veci, do ktorých by sa Európska únia nemala miešať. Samozrejme, brexit prináša aj riziká. Ak si Briti nezvolia osvietenú vládu, budú sa mať horšie. Ak nebudú teraz dobre vyjednávať, môžu na to doplatiť. Ale celkovo si myslím, že môžu byť na tom lepšie,“ uviedol na svojom profile europoslanec Richard Sulík (SaS), ktorý patrí k otvoreným kritikom politiky Bruselu.

Čítajte aj: Politické zemetrasenie naprieč Európou: Briti rozhodli o vystúpení z EÚ!

Opozičná strana Sme rodina gratuluje všetkým Britom, ktorí prejavili v referende toľko vlastenectva a hrdosti, že sa im podarilo vystúpiť z EÚ. Vo videoblogu to vyhlásil predseda strany Boris Kollár s tým, že pre Veľkú Britániu sa nič nezmení. Dostane však viac slobody.

„Ostanú vo voľnom obchode, budú mať možno rovnaký štatút ako Švajčiari, ale nebudú im hlúpe hlavy z Bruselu určovať, ako má vyzerať uhorka, ako má byť zakrivený banán, či si majú vziať migrantov,“ tvrdí Kollár.

Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho. Pre TASR to povedal bývalý minister financií a súčasný šéf poradcov ukrajinskej vlády Ivan Mikloš.

„Výsledok referenda môže v Európe spustiť domino efekt od severských krajín, cez Francúzsko či susedné Česko. Ak si ale niečo od Britov môžeme zobrať, tak ich schopnosť zachovať pokoj aj v horúcich chvíľach,“ zdôraznila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Svetoví euroskeptici sa radujú

Holandský pravicový líder Geert Wilders na sociálnej sieti vyzval na uskutočnenie plebiscitu o vystúpení z únie aj vo svojej krajine. >

„Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!“ napísal Wilders, ktorého cituje agentúra DPA.

„And The Netherlands will be next!“, čím poukázal na nexit – obdobu brexitu.

Fracúzska líderka Národného frontu Marine Le Penová žiada rovnaké referendum, v akom sa dnes Briti rozhodli vystúpiť z EÚ. "Víťazstvo slobody! To je to, na čo roky poukazujem, teraz je čas na referendum Francúzov a krajín EÚ,“ uviedla na sociálnej sieti.

Čítajte aj: HLASUJTE: Boli by ste za vystúpenie Slovenska z Európskej únie?

Brexit
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM