Aktualizované Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dobrá správa! Kia aj Peugeot zvýšia výrobu, no zatiaľ to taja

Zvýšenie automobilovej produkcie na Slovensku by malo nastať už tento rok a pokračovať aj v ďalšom období. Zatiaľ ide o neoficiálne správy, ktoré priniesol francúzsky portál leblogauto.com. V Trnave by sa mali dokonca vyrábať nové benzínové motory.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dobrá správa! Kia aj Peugeot zvýšia výrobu, no zatiaľ to taja
Zdroj: TASR

Ak je Slovensko v niečom bez preháňania svetové, tak je to určite produkcia áut. V prepočte na tisíc obyvateľov sa ich u nás minulý rok vyrobilo 184, čo je svetový rekord. Automobilová výroba bude podľa medializovaných informácií ďalej rásť, čo pomôže domácej ekonomike.

Zatiaľ neoficiálne

“Podľa niektorých kuloárnych informácií oznámia čoskoro spoločnosti PSA Peugeot Citroën a Kia zvýšenie ich produkcie v závodoch na Slovensku,” píše „leblogauto.com“::http://www.leblogauto.com/…ovaquie.html. Zdôrazňuje, že zatiaľ ide len o neoficiálne ú­daje.

Francúzsky portál pripomína, že už dnes je slovenská automobilová výroba rekordná. Len minulý rok opustilo trnavské výrobné linky spoločnosti PSA Peugeot 303-tisíc áut, čo by malo ešte narásť na celkových 316-tisíc. Ďalšie zvyšovanie je v pláne aj na budúci rok.

Dobrými výsledkami sa môže pochváliť aj žilinská Kia, ktorá minulý rok dodala na trh takmer 340-tisíc vozidiel a k tomu ešte pol milióna samostatných motorov. Portál pripomína, že v apríli 2015 žilinská automobilka oslávila jubilejný výrobok – montážne linky opustilo auto s poradovým číslom 2 000 000.

Pocta pre Trnavu

Agentúra Reuters France priniesla v utorok 24. mája oficiálnu správu, podľa ktorej sa trnavská výroba v automobilke Peugeot rozšíri o nové benzínové motory.

„Spoločnosť PSA Peugeot zaradí nový výrobný modul EB vo svojom závode v Trnave v roku 2019, aby zvýšila výrobnú kapacitu svojich trojvalcových benzínových motorov a zároveň ich vyrábala bližšie k svojim spotrebiteľským trhom,“ píše Reuters.

Zároveň dodáva, že pre slovenský závod je to prejav veľkej dôvery, keďže doteraz sa ešte nestalo, aby sa motory do áut predávaných v Európe vyrábali inde ako vo Francúzsku.

Prekvapivé údaje

Oživenie výroby slovenských automobiliek je evidentné aj na domácej pôde, ale francúzsky údaj o navyšovaní produkcie je zatiaľ prekvapivý. Týždenník Trend nedávno priniesol úplne opačné informácie.

“V tomto roku PSA Peugeot Citroën očakáva mierny pokles výroby z dôvodu nábehu produkcie nového modelu značky Citroën. Pôjde o novú generáciu úspešného modelu C3, ktorý je najpredávanejším vozidlom francúzskej značky,” píše týždenník. Dodáva však, že do roku 2018 sa produkcia trnavského závodu predsa len zvýši, a to na 360-tisíc áut.

Pre slovenské firmy a zamestnancov je zvyšovanie automobilovej produkcie dobrou správou, ale Francúzi to vidia opačne. “Na Slovensku sa výroba zvyšuje, zatiaľ čo doma vo Francúzsku sa znižuje,” reagoval v diskusii pod článkom na francúzskom portáli jeden z nespokojných čitateľov.

Taká je však podstata jednotného európskeho trhu, z ktorého v konečnom dôsledku profitujú všetci Európania.

Kia a Peugeot
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM