Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prestavba zoo za stovky miliónov korún

Poprechádzať sa s tučniakmi, alebo pohladiť hrošíka liberijského bude súčasť atrakcií, ktoré budú môcť zažiť návštevníci v zrekonštruovanej hodonínskej zoo .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prestavba zoo za stovky miliónov korún
Zdroj: TASR

Hodonín je moravské mesto len kúsok od hraníc so Slovenskom a preto už dlhodobo rozvíja veľa zaujímavých cezhraničných projektov so slovenskými partnermi. Aktuálne sa moravsko-slovenský tandem snaží získať z európskych zdrojov stovky miliónov českých korún na ambicióznu prestavbu a modernizáciu hodonínskej zoologickej záhrady. Ak sa to podarí podľa predstáv, návštevnosť by sa mala až zdvojnásobiť. Určite priláka aj veľa hostí zo Slovenska. O téme píše portál idnes.cz.

Autentický zážitok

„Návštevníci prechádzajúci sa vo výbehu spolu s tučniakmi, ktorí si môžu od nich odskočiť rovno do bazéna… hrošíci libérijskí alebo tapíri juhoamerickí na dosah ruky – takú zoo si vysnívali v Hodoníne a trojica architektov ju už zhmotnila v počítačových vizualizáciách,“ píše idnes.cz.

Hlavným cieľom veľkej premeny zoologickej záhrady je zatraktívniť ju pre turistov. Mali by sa v nej cítiť, ako by skutočne navštívili exotické domovy rôznych cudzokrajných zvierat. Architekti preto rozdelili areál do šesť geografických pásiem – dve africké, ďalej euroázijské, juhoamerické, austrálske a ázijsko-subtropické pásmo. V každom vznikne niekoľko tematických objektov, pričom každý bud stáť približne 35-miliónov korún.

Slovensko ako partner

Samotná zoo však nemá prostriedky na takúto zásadnú prestavbu. Preto sa spolieha na eurofondy. „Garantom zoo je mesto Hodonín, ktoré môže v spolupráci so Slovenskom požiadať o európske dotácie,“ píše portál. Vicestarosta Ladislav Ambrozek hovorí, že môžu žiadať o niekoľko dotácií: „V každej je možnosť získať asi 35 miliónov korún. Časť z týchto peňazí zostane na Slovensku, kde ich tiež použijú na rozvoj svojich projektov.“

Ak budú úspešní, dúfajú, že vo výsledku získajú spolu až sto miliónov korún. „Mesto i kraj takto so Slovenskom spolupracujú už dlho. Cezhraničné aktivity majú viesť k rozvoju turistických cieľov, ktoré majú na dosah českí i slovenskí návštevníci. Okrem zoo sa rieši aj stavba lávky pre peších a cyklistov cez rieku Moravu, ktorá má zatraktívniť tamojší veľkomoravský areál,“ píše idnes.cz.

Portál dodáva, že len minulý rok hodonínsku zoo navštívilo 160-tisíc návštevníkov, pričom mnohí z nich boli zo Slovenska. Po rekonštrukcii by sa návštevnosť mohla až zdvojnásobiť a vyrovnať sa popularite brnenskej zoo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM