Správy Zo Slovenska

Taliani SŤAHUJÚ zo Slovenska systém protivzdušnej obrany! Fico sa pýta, KTO nás ochráni

Premiér SR Robert Fico avizuje, že zo Slovenska sa stiahne taliansky systém protivzdušnej obrany. Uviedol to v sobotu vo videu na sociálnej sieti.

Ilustračný obrázok k článku Taliani SŤAHUJÚ zo Slovenska systém protivzdušnej obrany! Fico sa pýta, KTO nás ochráni
Zdroj: TASR/Michal Svítok

„Od talianskej vlády som dostal avízo, že zo Slovenska bude stiahnutý taliansky systém protivzdušnej obrany, ktorý nám na rok požičali, pretože ho potrebujú na inom mieste,“ skonštatoval premiér. Fico sa pýta, kto bude chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele.

„Najskôr predchádzajúca vláda darovala Ukrajine funkčný masívny ruský systém protivzdušnej obrany S-300. Potom sme tu mali chvíľku americké patrioty, aj tie odišli a teraz odídu aj Taliani,“ vyhlásil.

Na Slovensku pôsobí na vojenskej základni Malacky-Kuchyňa v rámci predsunutej prítomnosti NATO 145 talianskych vojakov so systémom protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba.

Fico pred pár dňami tento taliansky systém, ktorý spojenci vlani inštalovali pri Malackách, spochybnil. „Všetky patrioty nám vzali, máme tu málo výkonný taliansky systém na západe,“ povedal premiér. Slovensko je podľa neho horšie chránené, než keď disponovalo sovietskym systémom S-300.

Taliansky taktický systém minulý rok nahradil americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Slovensko predtým poskytlo Ukrajine v reakcii na vypuknutie ruskej invázie systém protivzdušnej obrany S-300.

ČO SA NEZMESTILO NA TLAČOVKU XXIV Nech je príkladom našej vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politiky na...

Posted by Robert Fico on Saturday, March 2, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM