Správy Rôzne

Tento rok si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie: Vláda odobrila prípravu podujatí

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, ktoré pripadá na 17. novembra, sa navrhuje zorganizovať slávnostné pripomenutie tejto historickej udalosti. Vláda v stredu počas svojho rokovania odobrila prípravy tohto podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Tento rok si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie: Vláda odobrila prípravu podujatí
14
Galéria
Zdroj: TASR

Slávnostné pripomenutie tejto udalosti sa uskutoční 17. novembra v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave a jeho verejnoprávne televízne odvysielanie v adekvátnom a celovečernom formáte.

Vláda okrem toho poverila ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD) predložiť návrh organizačného a finančného zabezpečenia podujatí k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Udalosti spojené so 17. novembrom 1989 sa zapísali do novodobých dejín Slovenska ako Nežná revolúcia. Začali sa ňou zásadné spoločenské zmeny, ktoré viedli k pokojnému rozdeleniu Českej a Slovenskej federatívnej republiky na dva samostatné štáty.

Sedemnásty november – Deň boja za slobodu a demokraciu – bol najskôr pamätným dňom, od roku 2001 je štátnym sviatkom.

„Tridsiate výročie Nežnej revolúcie z roku 1989, rovnako ako aj minuloročné pripomenutia osmičkových dejinných udalostí, predstavuje veľkú príležitosť na prehĺbenie spoločenskej súdržnosti, poobhliadnutia sa nad novodobou históriou a miestom Slovenska v Európe, ale aj jeho úspešným príbehom,“ povedal po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa neho toto výročie bude ponúkať aj priestor na sebareflexiu, diskusiu o potrebných korekciách, najmä o vízii ďalšieho smerovania slovenskej spoločnosti.

Foto: ilustračné

Unikátne fotografie: Nežná revolúcia
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM