Bardejovský Reportér Regióny

TOP 7 miest, ktoré musíte v Bardejove určite navštíviť

Naše mesto a jeho okolie núka veľa zaujímavých a poučných miest

Ilustračný obrázok k článku TOP 7 miest, ktoré musíte v  Bardejove určite navštíviť
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér
Foto: Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér

Tento rok sa Bardejov nesie v znamení troch sedmičiek – oslavuje svoje 777 výročie od prvej písomnej zmienky. V spolupráci s 0CCR sme si pre Vás pripravili Top 7 miest, ktoré sa naozaj oplatí vidieť.

  1. Bardejovské Kúpele – V kúpeľoch sa liečila rakúska cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi a v liečebnom dome Alžbeta udržiavajú na jej pamiatku apartmán, v ktorom bývala, malé múzeum a predávajú suveníry pripomínajúce jej pobyt. Kúpele majú 10 liečivých prameňov a najširšie liečebné indikácie na Slovensku.
  2. Bardejovské centrum so sochou kata. A ďalšie magnety, ako napríklad Bazilika minor Svätého Egídia, bývalá Mestská radnica – prvá renesančná stavba na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea, Pamätník holokaustu a Bardejovské suburbium – Stará synagóga.
  3. 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj.
  4. hrad Zborov a Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch
  5. Päť cyklotrás v okolí Bardejova, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km a označené turistické chodníky v okolí (spolu 35 km). Atrakciou je obnovená rozhľadňa na Kamennej hore.
  6. Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch.
  7. K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí aj mesto SVIDNÍK, ktoré je od roku 2017 členom OOCR. Kapitolu vojnových dejín dokumentuje Vojenské múzeum vo Svidníku a v priľahlom parku sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. S vojnovou históriou súvisí aj Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944.

Zaujímavosť Obrovský záujem a nadšenie medzi fanúšikmi Beatles vyvoláva Ulička Johna Lennona v Bardejove. Ulička a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova, spolu s rodinným domom zasväteným pamiatke geniálneho hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Už viac ako 15 rokov sa tu každoročne 8. decembra koná pietna akcia – spomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM