Regióny

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Michaloviec, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Michaloviec je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú svetovo známe, ale iným sa takejto slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás päticu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Michaloviec, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: Dnes24.sk

Výstup na Vihorlatské vrchy

Michalovskí turisti si na túru vyberajú trasy pre tých náročnejších aj menej náročných. Z parkoviska Krivec (562 m n. m) si to poľahky môžu vyšľapať na Národnú prírodnú rezerváciu s 5. stupňom ochrany Morské oko (618 m n. m.). Pomerne strmším výstupom sa dá prísť do sedla Tri tably (825 m n. m) a ďalej na Sninský kameň (1006 m n. m.) s nádherným kruhovým výhľadom. Spomínaná skalná formácia – prírodná pamiatka, dominuje Vihorlatskému pohoriu dvoma stolovými lávovými útvarmi.

Pilníková lúka

Milovníkov prírody láka aj cestička z Falašovho potoka cez Machnatý vrch smerom k Pilníkovej lúke, ktorá začína na parkovisku Krivec pod Morským okom. Neďaleko neho je vyhliadkové miesto, kde sa naskytuje netradičný pohľad na celú Zemplínsku šíravu aj s podstatnou časťou pohoria Vihorlatu, na kopce Ostrý či Lysak, Vihorlat a Roh. Skvelým tipom je cesta, ktorá začína v obci Remetské Hámre – Lysák – Sedlo Rozdiel – Jedlinka – Tri Table – Sninský Kameň – Nežabec – Strihovská poľana – Strihovské sedlo – Pilníkova lúka – Diel – Vávrova lúka – Podhoroď (dĺžka trasy 32,9 km) Hlavná hrebeňová trasa – červená značka.

Rakovský kameň

Putovanie za zaujímavým miestom sa začína v obci Jovsa. Z vrcholu päťsto metrového (498, 8 m n. m) Rakovského kameňa je úchvatný pohľad na rozľahlú vodnú plochu, či rozsiahlu Východoslovenskú rovinu. Tento skalný útvar je podobný známemu neďalekému Sninskému kameňu (1006 m n. m), lenže je o polovicu nižší a menší.T í zdatnejší si ešte môžu vybehnúť na len kilometer vzdialený, no o viac ako 150 m vyšší Ostrý kameň (666 m n. m), no žiaľ bez výhľadov.“

Oreščiansky rybník a ložiská soli

Nasledujúce miesto je vhodné nielen pre pešiakov, ale aj cyklistov a začína v časti Hiriač. Prvá zastávka bola na moste cez Šíravský kanál. Ďalej sa ide obcou Zbudza, kde v podzemí sú obrovské, doposiaľ nevyužité ložiská soli a už je tu neďaleký lesný porast. .Prekvapiť vás môže Oreščiansky rybník so stále viac sa rozširujúcim imelom na pobrežných stromoch. Ďalej obec Oreské, o ktorom hovoria vykopávky ako o starom osídlení, do lokality Hiriač. Prejdete okruhom popod Hôrku (300 m. n. m) a zamierite si to pomaly k domovu.

Most lásky v Užhorode

Neďaleko Michaloviec je aj celkom známy Užhorod, ktorý sa nachádza za hranicami na Ukrajine. Pešou zastávkou je samotné centrum Užhorodu. Mesto Užhorod je z historického hľadiska jedným z najstarších známych miest. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 903. Medzi dvoma svetovými vojnami územie Zakarpatia, t.j. Užhorod aj Mukačevo patrilo k Československu. Našinci si to namieria nielen na lacné cigarety, ale aj po mostíku lásky cez rieku Uh a dostanú sa až k Modrej cerkvi – pýche Užhorodu z roku 2000. Najviac tu ľudí zaujali staré domy so zaujímavými ,figurálnymi fasádami a parky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM