Martin Károly Rôzne

Trendy denného líčenia jar/leto 2010

Jar sa blíži závratnou rýchlosťou. Onedlho odložíme teplé kabáty do skrine a vytiahneme tenké bundičky. Tak ako zmeníte svoj šatník, zmenu čaká aj vaša tvár.

Trendami v líčení v nadchádzajúcej sezóne sú jemné pastelové farby, z ktorých vyniká najmä koralová a oranžová. Spolu s vizážistkou Barborou Mižúrovou sme pre vás pripravili návod ako budete v sezóne jar/leto 2010 absolútne IN.

Krok č.1: Podklad

Pred líčením treba pleť vždy dostatočne prečistiť a ošetriť. Následne na tvár nanášame hydratačný krém, ktorý však nepatrí do okolia očí. Očné vačky si vyžadujú špeciálnu starostlivosť a používajú sa na ne špeciálne očné krémy. Pre jemnejší pocit pleti je dobré aplikovať aj pleťový balzam.

Krok č.2: Make-up

Po hydratácii pleti nasleduje zakrytie začervenaných partii korektorom. Na kruhy pod očami je vhodné použiť žltý korektor a na vyrážky či iné začervenané miesta zas zelený. Dôležité je zvoliť dobrý make-up na základe typu vašej pleti. Platí pritom zásada, že lepšie vyzerá make-up ladený dožlta ako dooranžová, pretože ľudská pleť inklinuje k žltkastému zafarbeniu. Make-up by sa v obchode nemal skúšať na dlani, lebo sa jeho výsledný efekt deformuje. Najvhodnejšie je skúšať ho na dekolte alebo rozhraní sánkovej kosti. Rozdielny make-up by sme mali používať v lete a v zime. Počas teplých mesiacov Barbora odporúča redšie a ľahšie make-up-y alebo tónovacie krémy. V zime zase naopak. Make-up by mal byť hustejší, aby našu tvár ochránil pred mrazivým počasím. Make-up by sme mali nanášať pod sánkové kosti alebo pre lepší efekt až do dekoltu.

Obr.č.2:make-up je najlepšie nanáša štetcom.

Obr.č.3: make-up môžeme nanášať až do dekoltu.

Krok č.3: Obočie – rám tváre

Veľa žien zabúda pri líčení na orámovanie obočia. Je to veľká chyba, pretože práve ono tvorí akýsi pomyselný „rám“ tváre. Obočie treba prejsť ceruzkou alebo matným hnedým tieňom. Farba by mala korešpondovať s farbou vlasov nanajvyš by mala byť o odtieň jemnejšia. Obočie orámuje vždy tak, že prvé dve tretiny ťaháme ceruzku smerom hore a poslednú 1/3 dole. Ak obočie vytvarujeme do oblúčika dosiahneme jemnejšie línie tváre, v prípade hrany pôsobí tvár prísnejšie.

Obr.č.4: Orámovanie obočia by malo byť základom každého líčenia.

Krok č.4: Oči

V našom návode na trendy líčenie sme pri tvarovaní očí použili staroružovú farbu, pretože sa hodí ku každému typu pleti. Ako prvý nanesieme univerzálny bledý tieň.

Obr.č.5: Bledý tieň nanášame pod obočie. Obr.č.6: Bledý tieň nanášame aj do vnútorného kútika oka. Obr.č.7:Staroružovú nanesieme v tvare písmená „V“ do horného a dolné vonkajšieho kútika oka. Obr.č.8: Staroružová v tvare pomyselného písmena „V“.

Následne musíme vytvarovať prechod medzi bledým tieňom a staroružovou. Vhodné je použiť zlatú a brondzovú, ktoré sú na to ako stvorené. Tmavým tieňom taktiež môžeme vytvarovať hornú očnú linku.

Obr.č.9: Vytvorenie prechodu zlatým tieňom a vytvorenie očnej linky.

Krok číslo 5: Očná linka

Ak nechceme naniesť linku na celé oko, tak ju nanášame len do prvej štvrtiny alebo do trochštvrtín oka. Hornú linku môžeme aplikovať v dvoch variantoch. Ak chceme oko predĺžiť ťaháme čiaru od tenšej do širšej. Keď ho chceme naopak zväčšiť vytvoríme rovnako hrubú čiaru od stredu do vonkajšieho kútika oka.

Obr.č.10: Platí zásada: ak nechceme ceruzkou orámovať celé oko, linkunanášame len do jeho prvej ? alebo do ? nikdy nie do ? oka. Obr.č.11: Pre dosiahnutie efektu širšieho oka ťaháme rovnako hrubú linku od polovice do vonkajšieho kútika oka.

Krok č.6: Maskara

Špirála by sa mala nanášať najskôr z hornej strany rias, čím ich vytočíme. Až potom ich vytvarujeme zo spodnej strany. Očná linka riasy opticky zhustí a už nemusíme maskaru nanášať na dolné riasy. To však nie je pravidlo a ak sa vám vaše riasy zdajú príliš bledé môžete na ne špirálu pokojne aplikovať.

Obr.č.12: Špirálu vždy nanášame zvrchu, čím ich vytočíme a následne ich upravíme zospodku.

Krok č.7: Líčka

Najvhodnejším spôsobom ako aplikovať farbu na líčka je usmiať sa. Farbu nanesieme na najvyšší bod úsmevu smerom k uchu, kde ju rozotrieme dostratena. Ak chceme tvár opticky zúžiť je vhodné farbu aplikovať nad obočie, na lícne kosti a sánku pod nimi.

Obr.č.13: Nanášanie farby na líčka nad obočie. Obr.č.14: Nanášanie farby na líčka na lícne kosti. Obr.č.15: Nanášanie farby na líčka na sánkovú kosť.

Krok č.8: Púder

Celú vizáž musíme zafixovať púdrom. Na domáce použitie je najvhodnejší priesvitný transparentný púder, ktorý sa hodí na všetky typy pleti. Do kabelky je zase vhodný kompaktný púder, pretože lepšie kryje nedostatky pleti. Ak chcete dosiahnuť opálenejší vzhľad môžete použiť „bronzer“, ktorý je vhodné naniesť aj do srdiečka nad perami. Nakoniec nanesieme lesk na pery a môžeme ísť do mesta.

Obr.č.16: Lesk na pery je posledným krokom k dokonalej vizáži.

Pár užitočných rád na záver: Ak vám pri nanášaní očných tieňov napadá farba pod oči, odstráňte ich čistým štetcom, ak sa to nepodarí tak vlhčeným obrúskom a následne aplikujte korektor alebo make-up pod oči, aby bol jednotný. Pokiaľ sa nečistoty vytvorili špirálou, nikdy ich neprekrývajte ale odstráňte vatovou tyčinkou. Denné líčenie sa má aplikovať pri dennom svetle a má byť jemnejšie ako večerné. Na večer je vhodné sa líčiť pri umelom svetle v kúpeľni. Pred spaním sa musí make-up vždy dokonale odstrániť a pleť ošetriť nočným krémom (do 25 roku života ním môže byť denný hydratačný krém, potom už je vhodné používať špeciálne nočné krémy podľa typu vašej pleti).

Text a foto: Katarína Pružinová

Trendy v liceni
16
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM