Lucia Lauková Regióny

Trnavčanov desia OBRIE pavúky: Vyzerajú ako TARANTULA a ich uhryznutie bolí

Niektorí obyvatelia Trnavy si na záhradách našli na pohľad hrozivého pavúka. Vyzerá ako tarantula. Je nebezpečný?

Ilustračný obrázok k článku Trnavčanov desia OBRIE pavúky: Vyzerajú ako TARANTULA a ich uhryznutie bolí
5
Galéria

Pavúky sú pre mnohých ľudí nočná mora. Najmä, ak svojou veľkosťou pripomínajú tarantulu. Na Slovensku sa, našťastie, žiadne tarantuly vo voľnej prírode nevyskytujú.

Poriadne vystrašiť však dokáže aj náš najväčší pavúk, strehúň škvrnitý, v niektorých krajinách nazývaný aj juhoruská tarantula. Vydesiť nemálo ľudí sa mu podarilo nedávno aj v Trnave. Niektorí sa dokonca obávali, že ide o exotického pavúka, ktorý niekomu ušiel. Strehúň je totiž nezvyčajne veľký. Môže merať až 10 cm.

Prečítajte si tiež

Nechytajte ho, hryzie!

Pre človeka nie je nebezpečný ani jedovatý. Určite by ste ho však nemali chytať do rúk. Upozornil na to špecialista na pavúky zo Slovenskej akadémie vied Peter Gajdoš. Pri obrane vás totiž môže pohrýzť a spôsobiť bolesť. Nepríjemné rany však môže spôsobiť vašim domácim miláčikom. Varovali pred tým aj veterinári na sociálnej sieti.

Loví skokom

Hrozivé zábery tohto tvora každý rok zaplavujú sociálne siete. U niekoho sa objavil na záhrade, ale aj na fasáde domu. Podľa odborníkov sa však nie je čoho báť. Strehúň je nočný tvor. Cez deň sa ukrýva pod zemou v chodbičkách. Svoju korisť loví skokom.

Strehúne sú na Slovensku chránené. Ich výskyt v posledných rokoch zaznamenali nielen v okolí Trnavy, ale aj Nitry. Obe mestá majú spoločnú rozsiahlu výstavbu v priemyselných parkoch, čo podľa odborníkov mohlo spôsobiť zanesenie tohto druhu aj do iných lokalít.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Strehúň škvrnitý
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM