Jakub Forgács Správy Rôzne Zo Slovenska

Unikátny projekt v Bystrici. Žiaci slovensko-čínskeho štúdia dostanú prvé vysvedčenia

Desiatky žiakov na bystrickom gymnázium dostanú už o pár dní svoje vysvedčenia. Špeciálne budú tým, že ide o projekt, ojedinelý aj v rámci strednej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt v Bystrici. Žiaci slovensko-čínskeho štúdia dostanú prvé vysvedčenia
9
Galéria
Zdroj: TASR

Čínština je jazykom budúcnosti a jej znalosť je jednoznačne konkurenčnou výhodou, keďže hospodársko-ekonomická výmena a obchod s Čínou vo svete stále rastie. Takto zdôvodnila vlaňajšie otvorenie nového študijného odboru, bilingválneho slovensko-čínskeho päťročného štúdia na Gymnáziu Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici riaditeľka Alena Paulová.

Vtedy zasadlo do lavíc prvých 30 študentov, ktorí už dnes ovládajú viaceré základné výrazy a znaky a čoskoro dostanú svoje vysvedčenia. V novom školskom roku 2017/2018 GMK opäť otvára jednu triedu prvého ročníka tohto štúdia s počtom žiakov 30. Prijímacie skúšky sa konali v marci.

Škola, ktorá má 24-ročnú tradíciu a z toho dlhoročné skúsenosti s bilingválnym slovensko-španielskym študijným odborom, bilingválne slovensko-čínske päťročné štúdium otvorila formou experimentálneho overovania schváleného ministerstvom školstva. Tento projekt sa na Slovensku realizuje po prvý raz a je ojedinelý aj v rámci strednej Európy.

Každý rok uvedené štúdium absolvuje 30 študentov s prognózou jedinečného uplatnenia sa na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky, ale najmä v zahraničí. V prvom ročníku sa žiaci zameriavajú na intenzívnu výučbu čínskeho jazyka, majú ho 20 hodín týždenne. Ostatné predmety ako matematika, chémia, biológia, fyzika a geografia nastúpia až v druhom ročníku. Certifikované učebnice a kvalifikovaných lektorov garantuje čínska strana, odborným zmluvným garantom projektu je Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

„Mandarínska čínština je jazykom, ktorým hovorí najviac ľudí. Číňanov je vo svete veľa a ľudí, ktorí hovoria po čínsky, málo. Podľa odhadov je až sto miliónov ľudí, ktorí sa vo svete učia tento jazyk. Čína expanziu svojho jazyka aktívne podporuje,“ tvrdí vedenie GMK.

Foto: ilustračné

Škola, deti, učitelia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM