Webnoviny - Svet

Už len týždeň na vybavenie hlasovacieho preukazu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Martin Havran BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Presne týždeň majú na vybavenie hlasovacieho preukazu občania, ktorí chcú hlasovať v sobotu 18. septembra v referende a nebudú v mieste svojho trvalého bydliska. Na to, aby s ním mohli voliť v ľubovoľnej z 5 060 hlasovacích miestností na Slovensku, potrebujú okrem občianskeho preukazu aj hlasovací preukaz. Vydá im ho ich obecný úrad, pod ktorý patria podľa svojho trvalého pobytu. Požiadať o preukaz sa dá v úradných hodinách obce, najneskôr vo štvrtok 16. septembra, povedala pre agentúru SITA riaditeľka odboru volieb a referenda Ministerstva vnútra SR Lívia Škultétyová. Na vybavenie stačí občiansky preukaz.

Ak záujemca o hlasovací preukaz nemôže prísť na úrad osobne, môže v jeho mene požiadať o vydanie preukazu aj iná osoba, príbuzný alebo aj známy. Potrebné je na to podpísané splnomocnenie so všetkými údajmi z občianskeho preukazu žiadateľa a aj osoby, ktorej dal žiadateľ o prenosný hlasovací preukaz splnomocnenie na vybavenie.

Hlasovať v referende iniciovanom stranou Sloboda a Solidarita (SaS) môžu aj občania s trvalým pobytom v zahraničí. Hlasovať však môžu iba na území Slovenska. Dá sa to v ľubovoľnej hlasovacej miestnosti. Pričom, ako zdôraznila Škultétyová, im okrsková komisia pre referendum hlasovanie umožní, ak sa v hlasovacej miestnosti preukážu platným slovenským cestovným dokladom. Na základe pasu komisia každého občana SR žijúceho trvalo v zahraničí dopíše do zoznamu občanov oprávnených hlasovať a do pasu poznačí, že už hlasoval. Tým sa vylúči možnosť opätovného hlasovania.

O čase a mieste konania referenda mali byť všetci občania oprávnení hlasovať v referende informovaní do 24. augusta. Hlasovať v referende pritom môžu všetci, čo majú volebné právo aj v parlamentných voľbách, občania SR vo veku 18 a viac rokov. Šéfka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Lívia Škultétyová však upozorňuje, že v porovnaní s júnovými parlamentnými voľbami, keď sa dalo hlasovať v 5928 volebných miestnostiach, je pre referendum vytvorených menej hlasovacích miestností – 5 060. Preto by si mal každý, kto sa v sobotu 18. septembra chystá zúčastniť sa na referende, na oznámení overiť aj miesto, kde môže hlasovať.

Referendum iniciované stranou SaS vyhlásil prezident Ivan Gašparovič na sobotu 18. septembra. Občania sa v ňom vyjadria k šiestim otázkam – zrušeniu koncesionárskych poplatkov, obmedzeniu poslaneckej imunity, zníženiu počtu poslancov, stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín, voľbám cez internet a k zmene v tlačovom zákone. Hlasovať sa bude od 7:00 do 22:00. Ak to bude v niektorých obciach potrebné, môže sa začať hlasovať o dve hodiny skôr. Kde sa začne hlasovať skôr, bude jasné až tesne pred začiatkom referenda. Rovnako ako počet občanov, ktorí môžu hlasovať. Pravdepodobne by ich malo byť 4,5 milióna, toto číslo však nemusí byť presné.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM