Rastislav Búgel Zo Slovenska

Už o niekoľko hodín na Slovensko dorazí pravá ZIMA: Prinesie aj celodenné MRAZY

Posledné týždne sme si mohli užívať nezvyčajne teplé počasie. To sa však už onedlho zmení a Traja králi prinesú pravú zimu.

Ilustračný obrázok k článku Už o niekoľko hodín na Slovensko dorazí pravá ZIMA: Prinesie aj celodenné MRAZY
Zdroj: TASR/AP

„Mimoriadne studená vzduchová hmota už niekoľko dní prúdi nad Škandináviu a nad severné Rusko, kde sa kumuluje poriadne studený vzduch. Na niektorých staniciach vo Fínsku, či vo Švédsku zaznamenali najnižšie teploty za uplynulé roky. Teploty totiž klesajú aj pod –40 °C,“ informuje server iMeteo.sk.

Prichádza pravá zima

Chladný vzduch by mal nad Európu začať prenikať na Troch kráľov, pričom nad naše územie začne masa studeného vzduchu prenikať už v noci zo soboty na nedeľu.

„Zaujímavé na celej situácii bude to, že vzduchová hmota, ktorá bude nad naše územie prúdiť bude veľmi ťažká, a tak sa začne ochladzovať povedzme "od spodných vrstiev“. Prenikaniu chladného vzduchu tak budú brániť horské prekážky a bude trvať niekoľko hodín, kým sa naakumulovaná chladná vzduchová hmota prevalí cez hory do ďalších dolín," dodáva portál s tým, že ako prvé tak čaká ochladenie sever Slovenska, Záhorie a krajný západ.

Na čo sa musíme pripraviť?

Kým pôvodne sa hovorilo o tom, že nad naše územie by sa mal rozliať vzduch zo Škandinávie, nestane sa tak. Namiesto toho k nám prenikne studený vzduch od východu z Ruska.

Čakajú nás tak tuhé mrazy, no stenu bude menej.

Nedeľa so sebou prinesie sychravé počasie. Očakávať treba zamračenú a upršanú oblohu. Snežiť postupne začne na krajnom západe a na severe.

„Okrem sneženia sa treba pripraviť aj na výrazné ochladenie. V nedeľu ráno bude na západe a severe oveľa teplejšie ako v nedeľu popoludní. Napríklad v Bratislave môže byť ráno +5 °C, dopoludnia 0 °C a počas popoludnia sa ochladí na hodnotu okolo –3 °C. Podobne to bude aj na zvyšku územia,“ píše iMeteo.sk.

V noci z nedele na pondelok sa postupne ochladí už na celom území a v pondelok sa na celom území očakáva celodenný mráz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM