Ľubomír Hudačko Regióny Zo Slovenska

V Prešove odvolali druhý povodňový stupeň, v pláne je výsadba nových stromov!

Následky vyčíňania prírodného živla odstraňuje mesto ešte doposiaľ. V pláne je ale výsadba nových stromov a odvolaný bol aj 2. povodňový stupeň.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove odvolali druhý povodňový stupeň, v pláne je výsadba nových stromov!
12
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Po nedeľňajšej smršti, ktorá spôsobila v Prešove nemalé škody, pracovníci mesta v spolupráci so zmluvnými firmami sú stále ešte aj počas týchto dní v teréne. Pri odstraňovaní následkov spolupracujú aj pracovníci MOS (menšie obecné služby). Zapájajú sa však aj Prešovčania, ktorí nie sú voči verejným priestranstvám ľahostajní.

Odvolaný 2. stupeň

„Druhý stupeň povodňovej aktivity bol odvolaný. Na odstraňovaní následkov škôd, poškodených stromov a úlomkov konárov sa od nedeľňajšej búrky podieľajú odborní pracovníci, nezamestnaní, mestské spoločnosti i zmluvní partneri,“ konkretizovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová. Do pomocných prác a upratovania okolia svojich bydlísk, ako aj iných verejných priestranstiev sa zapájajú aj obyvatelia.

„Ďakujeme všetkým, ktorým záleží na ich meste a sú ochotní spolupracovať na jeho záchrane a skrášľovaní najmä v rámci tejto mimoriadnej situácie, kedy mesto postihli dve živelné búrky v krátkej dobe za sebou,“ povedala primátorka Andrea Turčanová.

Príkladom sú napr. seniorky na ulici M. Benku, mladé rodiny na ulici Sibírskej, obyvatelia Solivaru, Záhradnej ulice, Volgogradskej, Ďumbierskej, Plzenskej a Pavlovičovho námestia, Smrekovej a Tehelnej, „ruku k dielu“ pridali aj obyvatelia z Prostějovskej pri obratisku.

Foto: Ľubomír Hudačko

Obeťami búrky sa stali aj stromy v centre mesta, niektoré spadli, iné silná búrka poškodila natoľko, že vytvárali potenciálne nebezpečenstvo a profesionálnymi pilčíkmi boli, po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom, spílené.

Náhradná výsadba

„Odborné útvary už pracujú na pláne preventívnych opatrení a rovnako tak záhradní architekti na projekte novej výsadby v Južnom parku,“ uviedla primátorka, ktorá zároveň dodala, že mesto ju uhradí zo zdrojov určených na náhradnú výsadbu.

Mesto je monitorované a škody na mestskom majetku a verejnej zeleni sa priebežne vyčísľujú. Prešov naposledy zasiahla obdobná búrka začiatkom júla, odhad vzniknutých škôd bol asi 60 000 eur. Pracovníci mesta škody naďalej monitorujú priamo v teréne. Radnica uviedla, že podľa rozsahu poškodenia mesto ošetruje a odstraňuje poškodené dreviny aj naďalej a to tak, aby neohrozovali životy a zdravie ľudí, alebo nespôsobili ďalšie škody na majetku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM