Správy

Väčšia časť zločineckej skupiny piťovcov je rozložená, hlási polícia

Definitívne rozloženie väčšej časti zločineckej skupiny piťovcov. To je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara výsledok v poradí tretej policajnej akcie namierenej proti tomuto gangu, ktorá sa uskutočnila pred dvoma dňami.

Ilustračný obrázok k článku Väčšia časť zločineckej skupiny piťovcov je rozložená, hlási polícia
Zdroj: TASR

Do zatiaľ poslednej policajnej akcie proti známej mafiánskej skupine piťovcov sa zapojilo 418 policajtov. Policajný prezident Gašpar ju označil rozsahom za najväčšiu. „Završujeme istú etapu v dokumentovaní činnosti tejto skupiny, ale ešte nie sme na konci,“ uviedol policajný prezident.

Gašpar očakáva, že následná práca polície na prípade môže priniesť dôkazy o ďalšej trestnej činnosti, prípadne pomôcť objasniť dosiaľ nevyšetrené zločiny z minulosti, medzi nimi aj jednu vraždu. Tiež podľa neho v podsvetí nastupujú noví ľudia, ktorí sa snažia zaujať miesta predchodcov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Roberta Kaliňáka ste poslali na politický dôchodok. Čo urobí Smer?

Dlhoročná práca

„Podarilo sa nám však väčšiu časť tejto skupiny rozložiť a znefunkčniť,“ zdôraznil s tým, že ide o prácu, ktorá nie je otázkou mesiaca ani roka, ale trvá desaťročie. Prvý záťah proti piťovcom polícia uskutočnila v roku 2011, pri ňom sa pomocou policajného vrtuľníka dostala aj do domu bossa skupiny Juraja Ondrejčáka, ktorý je dnes už právoplatne odsúdený na 16 rokov. Akcie sa vtedy zúčastnilo zhruba 350 policajtov.

Najnovšia akcia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Gondola prebehla na území Bratislavy v utorok ráno. Polícia vykonala celkom 20 domových prehliadok, 17 prehliadok nebytových priestorov. Zadržala 23 osôb, z toho 22 ako členov zločineckej skupiny. Jeden člen skupiny je na úteku, štyria vo výkone trestu.

Obvinených bolo celkom 28 osôb, z toho 27 ako členov zločineckej skupiny. Z vraždy bol obvinený Ľuboš Z. Podľa Gašpara ide o vraždu v bratislavskom Irish Pube z roku 1999, pri ktorej boli zabití dvaja ľudia.* „Predpokladáme, že sme sa dopracovali už k reálnemu páchateľovi tohto trestného činu,“* vysvetlil policajný prezident. Súčasťou vyšetrovania je i manipulácia dokazovania piťovcami pri vyšetrovaní vraždy v minulosti.

V piatok sa rozhodne o väzbe

Gašpar ďalej informoval, že NAKA podala 15 podnetov na väzbu, pričom prokurátor všetky akceptoval. Špecializovaný trestný súd v Pezinku by mal v piatok (17.6.) rozhodnúť o väzobnom stíhaní osôb zadržaných počas utorkovej policajnej akcie. Vo štvrtok prebiehal na pracovisku v Banskej Bystrici výsluch desiatich obvinených. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Kto zaváha, nevyhrá! Futbalová súťaž je tu aj vo štvrtok

Okrem založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny boli zadržaní obvinení aj z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, krivej výpovede, krivého svedectva a drogovej trestnej činnosti.

Skupina páchala podľa Gašpara násilnú, majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť a má všetky znaky, ktoré má vykazovať organizovaná zločinecká skupina.

Syn významného podnikateľa

Medzi zadržanými by mal byť aj syn známeho slovenského veľkopodnikateľa Ladislava R. – advokát Martin R. Jeho meno sa objavilo v minulosti na takzvaných mafiánskych zoznamoch a v minulosti bol obžalovaný na Okresnom súde Bratislava II a následne zbavený spod obžaloby v prípade vydierania účtovníčky svojho otca.

pitovci - policia
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM