Aktualizované ELA Zo Slovenska

VAROVANIE meteorológov pred veľkým MRAZOM a snežením: Kde klesnú teploty až na -20 °C?

Od utorkového večera až do stredajšieho (14. 12.) rána možno na severnom a strednom Slovensku očakávať veľmi nízke teploty.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE meteorológov pred veľkým MRAZOM a snežením: Kde klesnú teploty až na -20 °C?
Zdroj: TASR

Počas utorka zavládlo na našom území prevažne jasné až polojasné počasie. Práve vďaka dnešnému dňu máme pred sebou najchladnejšiu noc od začiatku zimnej sezóny.

Teploty už dnes klesali v dolinách a v kotlinách na –15 °C, avšak nasledujúca noc bude ešte chladnejšia a teploty poklesnú aj k -20 °C.

Aktualizované 18:18: „Krátko po 17.00 h je v obci Novoť na Orave už mínus 16 stupňov Celzia, na Spiši takmer mínus 15 stupňov Celzia. Ochladzovanie bude pokračovať aj v ďalších hodinách a teplota tak ojedinele klesne pod mínus 20 stupňov Celzia,“ uviedli meteorológovia na sociálnej sieti.

Nie všade sa však podľa nich výrazne ochladí. „Poklesu teploty zabráni oblačnosť – nízka na východnom Slovensku a Gemeri a od juhozápadu postupne pribudne aj vyššia oblačnosť,“ uviedol SHMÚ.

Silné mrazy

Od utorkového večera až do stredajšieho (14. 12.) rána možno na severnom a strednom Slovensku očakávať veľmi nízke teploty.

V regióne Oravy, Liptova, Turca i Tatier, na Horehroní, Spiši a na Gemeri môžu klesnúť až na –20 stupňov Celzia. Vo vydanej výstrahe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pre spomínané oblasti platí od polnoci do 8.00 h zvýšená výstraha 2. stupňa, pre ďalšie lokality na strednom a severnom Slovensku vrátane regiónu Šariš na východe krajiny platí výstraha 1. stupňa.

Druhý stupeň výstrahy pred nízkymi teplotami platí od stredy (14. 12.) 0.00 h v niektorých okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

V týchto lokalitách sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 20 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami bude platiť aj v niektorých okresoch Trenčianskeho kra­ja.

„Očakávaná teplota od 21.00 h do 8.00 h môže dosiahnuť –15 až –19 stupňov Celzia,“ dodávajú meteorológovia. V priebehu stredy tiež avizujú riziko tvorby snehových jazykov a závejov na cestách severného a stredného Slovenska, na hrebeňoch Tatier takisto silný nárazový vietor.

Počas stredy začne snežiť

Zajtrajší deň prinesie na naše územie opäť prevažne oblačné až zamračené počasie a ešte počas predpoludnia sa nad naše územie začnú rozširovať od západu zrážky, informuje iMeteo.sk.

Najmenej zrážok sa očakáva na západnom Slovensku a najviac by malo napadnúť na strednom Slovensku a to opäť predovšetkým v horských oblastiach. Tu by mohlo pripadnúť aj okolo 5 cm snehu. Na zvyšku územia to bude len do 5 cm.

„Stredajšie sneženie tak nebude príliš intenzívne a nemalo by tak spôsobovať komplikácie v doprave, čo je podstatná informácia je to, že keďže zajtra počasie ovplyvní teplý front, tak ten zároveň do našej oblasti vtiahne aj teplejší vzduch,“ dodáva iMeteo.

Už v noci zo stredy na štvrtok sa nad naše územie bude natláčať teplá vzduchová hmota. Teplý vzduch prenikne najskôr do vyšších vrstiev atmosféry, čo spôsobí, že už v stredu večer na západe a vo štvrtok aj na ostatnom území hrozí mrznúci dážď.

Snehová kalamita, 11. decembra 2022
13
Galéria
Zdroj: Hasičský záchranný zbor
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM