Rastislav Búgel Rôzne Technológie

Vesmír vám nedá nič zadarmo: Prvá slovenská družica s problémami!

Nad našimi hlavami už nejakú dobu krúži prvý slovenský nano satelit skCUBE. O nehostinnom prostredí vesmíru sa už stihol presvedčiť aj tím okolo slovenskej družice.

Ilustračný obrázok k článku Vesmír vám nedá nič zadarmo: Prvá slovenská družica s problémami!
Zdroj: TASR

Ráno 23. júna sa stalo dňom D pre celý tím okolo prvej slovenskej nano družice s názvom skCube. Malý satelit o rozmeroch približne 10×10×10 cm odštartoval na indickej rakete PSLV-C38 a v spoločnosti 30 ďalších družíc bol vypustený na obežnú dráhu zeme.

Už o pár hodín po štarte sa ozývali nadšenci z celého sveta, ktorí prinášali prvé dáta, ktoré zachytili na svoje amatérske rádiostanice. Následne zachytili signál aj ľudia z tímu okolo skCube.

Vo vesmíre však panujú nehostinné podmienky a neodpúšťajú sa ani najmenšie chyby.

„V sobotu, 8. júla 2017 v ranných hodinách, počas prvého preletu družice skCUBE v dosahu anténnych systémov na Slovensku, zaznamenal technický tím, ktorý ma na starosti komunikáciu s družicou prvý problém,“ informuje SOSA (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity) v tlačovej správe. Družica pracovala, no na pozemné stanice vysielala len dáta z komunikačného modulu. Údaje z ďalších palubných systémov chýbali.

Pár hodín pred zaznamenaním problému bolo všetko v poriadku. Chyba musela nastať počas preletov mimo nášho územia. V tom čase nemá SOSA s družicou spojenie. Vo vesmíre technika absorbuje enormné množstvo radiácie. Tá môže byť hlavnou príčinou technického problému. "Momentálne sa nám ako najpravdepodob­nejšia príčina problému javí poškodenie palubného počítača radiáciou. Tento úsudok podtrhuje fakt, že podľa našich výpočtov sa družica v čase výskytu problému, približne o 00:05 UTC, 8. júla nachádzala v oblasti tzv. juhoatlantickej anomálie, teda v oblasti s výrazne zvýšeným počtom nebezpečných nabitých častíc. ” povedala v tlačovej správe predsedníčka SOSA Michaela Musilová.

Tím počas týchto dní zapojil model družice, ktorý majú v laboratóriu. Snažia sa nasimulovať podmienky a na modely družice vyvolať rovnaký problém, aký postihol jej dvojča letiace na obežnej dráhe.

V tíme okolo prvej slovenskej družice hlavy nevešajú. Na odstránení problému aktívne pracujú. „Aj v prípade, že odpovedá len palubný vysielač vieme stále vykonávať experimenty a aktivity pre rádioamatérov,“ povedal Ondrej Závodský, riešiteľ palubného komunikačného systému skCube. Či a kedy sa tak verejnosť dočká údajov z ostatných palubných experimentov je naďalej otázne.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM