KAW Regióny

VIDEO: Diviak splašene behal po centre Bratislavy, vystrašil návštevníkov SND

Diviak vyplašene pobehoval popred dvere divadla a ak by boli otvorené, pravdepodobne by sa dostal aj dnu.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Diviak splašene behal po centre Bratislavy, vystrašil návštevníkov SND
Zdroj: facebook.com/Barbora Sajgalikova

Diviaky sú v Bratislave veľkým problémom. Na to, že sa pohybujú vo veľkých skupinách po Karlovej Vsi, si už obyvatelia zvykli. A aj keď prítomnosť diviaka v centre Bratislavy tiež nie je úplne výnimočná, ľudia boli zaskočení a vystrašení.

Namieril si to do divadla

Iba pred pár dňami na sociálnych sieťach kolovalo video, ktoré zachytávalo, ako sa po električkovom koľajisku prechádzala rodinka diviakov. Našťastie, tragédia sa nekonala a zvieratá odbehli cez cestu na trávnik. V Karlovej Vsi sa takto v skupinách „špacírovali“ aj po Líščom údolí či po ceste pri zastávke Kútiky.

Prítomnosť diviaka priamo pri Slovenskom národnom divadle na Pribinovej však ľudí poriadne zaskočila. Na videu diviak vyplašene pobehuje popred dvere divadla a ak by boli otvorené, pravdepodobne by sa dostal aj dnu. Rozbehol sa totiž priamo oproti sklenej výplni vstupu.

Premnožený stav diviakov v hlavnom meste a okolí je jeden zo znakov globálneho otepľovania.

Kým pred mnohými rokmi samica vrhla ročne maximálne päť mláďat, pretože podmienky pre život boli v minulosti náročnejšie, dnes štandardne vrhne päť mláďat na jar aj na jeseň,“ priblížil predseda poľovníckej spoločnosti Devínska Kobyla Ján Martinovič. Diviaky v súčasnosti, ako tvrdí, netrápi krutá zima ani nedostatok potravy.

Odstrel diviakov

Hoci sa začalo s ich postupným odstrelom diviakov, situácia zďaleka nie je vyriešená. V poľovnom revíri Devínska Kobyla zastrelili v stredu 12. 1. až 19 diviakov. Podľa poľovníkov ide v rámci jedného dňa o mimoriadny počet, keďže sa štandardne odlovia dvaja diviaci týždenne.

Dôvodom štandardne nižšieho odlovu je nepredvídateľnosť pohybu diviakov, čo sa týka miesta aj času. Poľovačka bola reakciou na premnožený stav diviakov v celej Bratislave a aj africký mor ošípaných. Informoval v januári Martinovič.

Zdroj: facebook.com/Barbora Sajgalikova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM