Aktualizované Svet

VIDEO: Štátny prevrat v Turecku: Takmer 300 mŕtvych! Sú Slováci v ohrození?

Turecké mestá sa v noci otriasali výbuchmi a nepokojmi v uliciach. Pokus o štátny prevrat, ktorý uskutočnila frakcia armády, sa podľa najnovších správ podarilo vládnym silám potlačiť. Sú dovolenkári v ohrození?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Štátny prevrat v Turecku: Takmer 300 mŕtvych! Sú Slováci v ohrození?
Zdroj: TASR

Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo v noci nadnes 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami.

Premiér dodal, že ďalších vyše 1400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal. Viac ako 2800 osôb je zadržaných. Z veľkých miest je stále hlásená sporadická streľba a potýčky. V priebehu noci došlo najmä v hlavnom meste Ankara a Istanbule k početným nepokojom, výbuchom a útokom vzdušných síl.

Útok na parlament

V oblasti metropoly vládna bojová stíhačka zostrelila vrtuľník používaný vzbúrencami. Turecký premiér Binali Yildirim v ranných hodinách miestneho času vyhlásil, že sa v krajine podarilo obnoviť poriadok. Počas noci došlo i k rozsiahlemu poškodeniu budovy parlamentu v metropole.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Vodcom pokusu o štátny prevrat bol plukovník Muharrem Kose. Medzi ďalšími dôstojníkmi zapletenými do pokusu o prevrat sú Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal. Na Atatürkovom medzinárodnom letisku v Istanbule, ktoré dočasne obsadili povstalci, ráno obnovili prevádzku.

Vlastizrada Turecka

Prezident Erdogan sa v priebehu noci presunul z prímorského letoviska Marmaris, kde bol na dovolenke, do Istanbulu a vystúpil s prejavom k národu, vysielanom štátnou televíziou. Zdôraznil, že tí, ktorí sa zúčastnili na tomto pokuse o prevrat, „zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka“.

Zo zajatia vzbúrencov vyslobodili náčelníka generálneho štábu tureckej armády Hulusiho Akara. Následne by mal prevziať velenie v rámci operácie proti plánovačom vojenského prevratu.

Čítajte aj: Ocitli ste sa v zahraničí v núdzi? Čo by ste mali vedieť pred cestou

Erdogan nariadil vzdušným silám, aby zostrelili všetky lietadlá, ktoré sú v rukách povstalcov. Zároveň vyzval národ, aby vyšiel do ulíc a podporil tak úsilie Ankary potlačiť prevrat. Svetoví politici vyjadrili podporu demokraticky zvolenej tureckej vláde a vyzvali na umiernenosť všetkých strán.

Vyše tisíc dovolenkárov

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR k dnešnému dňu 1608 Slovákov. Ich reálny počet je však vyšší.

Podľa slovenského rezortu diplomacie by nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách. Slovenský zastupiteľský úrad a diplomatická služba v Turecku prijali desiatky telefonátov od Slovákov. Hlásenia o problémoch občanov, ktorí by boli zranení alebo nezvestní, však nemajú.

Slovákom v Turecku odporúča ministerstvo zachovať pokoj, dodržiavať pokyny miestnych zložiek a nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.

„Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu,“ uviedol rezort.

turecko prevrat
1
Galéria
turecko
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM