Kultúra

Víkend môžete stráviť v kine: Vychutnajte si niekoľko filmových noviniek

Záver marca je tu. Meteorológovia hlásia príjemné jarné počasie. Pokiaľ stále nemáte program, pozrite si náš prehľad filmových noviniek, ktoré si môžete vychutnať v slovenských kinách.

Ilustračný obrázok k článku Víkend môžete stráviť v kine: Vychutnajte si niekoľko filmových noviniek
Zdroj: pixabay

Záver marca priniesol do kín niekoľko filmových noviniek. Medzi nimi je talianska komédia, islandská dráma z ľadovej pustatiny či víťaz z karlovarského festivalu – najnovší film režiséra Radu Judeho. Z Česka prišla čierna komédia, spoza oceánu horor oscarového scenáristu a režiséra Jordana Peelea a na divákov čaká aj fantasy film Tima Burtona s Dannym DeVitom a Colinom Farrellom.

Radu Jude predstavil na MFF Karlove Vary 2018 film „Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari“. Režisér, známy svojimi sociálne kritickými filmami, hovorí v najnovšom titule o bolestivom mieste rumunskej histórie. Silná téma zaujala aj porotu karlovarského festivalu, ktorá mu udelila hlavnú cenu – Krištáľový glóbus. Názov filmu je priamym výrokom, ktorý zaznel na rade ministrov v roku 1941 a začalo sa ním etnické vyhladzovanie na východnom fronte. Rumunská vláda sa vtedy postavila na stranu nacistického Nemecka. Film je komentárom k tomuto výroku, sleduje divadelnú režisérku Marianu, ktorá sa snaží zrekonštruovať skutočné udalosti.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Film Arctic: Ľadové peklo (r. Joe Penna) zavedie divákov do mrazivej Arktídy, kde musí hlavný hrdina (Mads Mikkelsen) bojovať o prežitie. Okolo neho je len biela ničota a vrak lietadla, v ktorom sa ukrýval, pozostatok dávnej nehody. Postupne sa naučil, ako bojovať so zimou a víchricami, ako byť ostražitý voči ľadovým medveďom a ako si uloviť potravu. Nečakaná udalosť ho však prinúti vyraziť na dlhú a nebezpečnú cestu, ktorá rozhodne o jeho prežití.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Talianska komédia Jednou nohou v base (r. Valerio Attanasio) rozpráva o tom, že zákon nemusí vždy platiť pre všetkých rovnako. Právnik Antonio sníva o tom, že sa stane spoločníkom vo vychytenej firme svojho profesora Salvatoreho. Ten je však známy egoista a tyran, a tak sa Antonio stáva jeho asistentom, osobným šoférom či kuchárom. Keď konečne dostane vytúženú ponuku stať sa spoločníkom, má to jeden háčik – musí si vziať milenku svojho mentora, ktorá potrebuje získať občianstvo.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Úhoři mají nabito je česká čierna komédia režiséra Vladimíra Micháleka (Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala, Babí léto). Film, v ktorom si zahrali Oldřich Kaiser, Matěj Hádek i Kryštof Hádek, rozpráva o partičke chlapov vo voľnom čase hrajúcich sa na členov URNA – Útvaru rýchleho nasadenia. Zasahujú v domoch domnelých zločincov, evakuujú kultúrne domy a do svojich hier zaťahujú nič netušiace okolie. Ich motiváciou je túžba po adrenalíne a falošná predstava, že sú ako Robin Hood a jeho družina, ktorí bohatým brali a chudobným dávali. Všetko ide hladko až do okamihu, keď sa ocitnú v nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 28. marca je v kinách aj horor My od Jordana Peelea (Uteč). Adelaide Wilsonová prichádza s manželom a dvoma deťmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornskom pobreží, kde ako malá trávila prázdniny. Na prvý pohľad vyrovnaná a spokojná žena v sebe skrýva veľkú traumu z detstva a hneď po príchode v nej reťaz zdanlivo nevinných udalostí vyvolá silnú paranoju a pocit, že rodinná idylka sa veľmi skoro skončí. Predtucha sa premení na realitu, keď sa uprostred noci na príjazdovej ceste k domu objaví štvorica „podivínov“, ktorí na rodinu ihneď zaútočia. Desivá nočná mora je o to strašnejšia, že útočníci vyzerajú rovnako ako Wilsonovci.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

S fantasy filmom Dumbo prichádza režisér Tim Burton. Majiteľ cirkusu Max Medici (Danny DeVito) poverí bývalú hviezdu Holta Farriera (Colin Farrell) a jeho deti, aby sa starali o novorodeného slona, ktorý je svojimi obrovskými ušami na smiech publiku v upadajúcom cirkuse. Ale potom, čo sa zistí, že Dumbo vie lietať, zažíva cirkus neuveriteľný návrat. Zároveň sa o Dumba veľmi zaujíma podnikateľ V.A. Vandevere (Michael Keaton), ktorý zviera angažuje pre svoj najnovší zábavný podnik Dreamland. Čoskoro však Holt Farrier zisťuje, že pod nablýskaným povrchom zábavného podniku, sa skrýva nejedno temné tajomstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM