Zo Slovenska

VLÁDA: Rozhodla o novom protischránkovom zákone i v otázkach dôchodkov

Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť aj s rasizmom. Témou rokovania vlády boli aj schránkové firmy, vianočný príspevok a vyššie dôchodky.

Ilustračný obrázok k článku VLÁDA: Rozhodla o novom protischránkovom zákone i v otázkach dôchodkov
Zdroj: TASR

Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes schválila vláda. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) očakáva vďaka zmenám účinnejšie vyšetrovanie takejto trestnej činnosti.

Je presvedčená, že za týmto poklesom je skôr nižšia efektívnosť pri odhaľovaní tejto trestnej činnosti. Tá sa presúva na internet, kde je jej postihovanie ťažšie. Žitňanskej chýba špecializácia sudcov na túto agendu. V utorok (16.8.) pred novinármi konštatovala, že pri niektorých rozsudkoch sa „zastavuje rozum“. Absentuje aj znalecký odbor pre oblasť extrémizmu.

Rasovo motivovaný čin

Namiesto 54 okresných súdov má po novom posudzovanie takejto trestnej činnosti spadať pod Špecializovaný trestný súd. Predpokladá teda, že v týchto prípadoch bude podávať obžalobu špeciálny prokurátor. Je podľa nej na polícii, aby aj ona zaviedla v tejto oblasti nejakú špecializáciu.

Novela spresňuje klasifikáciu rasovo motivovaného trestného činu, kde už nebude nevyhnutná iba skutočná, ale aj domnelá príslušnosť poškodeného k niektorej rase, pôvodu atď. Ministerstvo tým reaguje na súčasnú prax, keď napríklad útočník zaútočí na občana, ktorý je pôvodom Žid alebo Róm, a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá. Skutok potom nie je klasifikovaný ako rasovo motivovaný trestný čin, hoci motivácia útočníka taká bola.

Zmena sa ďalej týka aj extrémistického materiálu, kde sa ustupuje od dikcie, podľa ktorej je extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia.

Vyššie dôchodky

Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, by mali aj na konci tohto roka dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura.

Čítajte aj: Nakupujete cez e-shopy? Pozor pri kúpe tovaru z Ameriky a Ázie

Nárok na takýto príplatok by mali mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura. Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý dnes schválila vláda.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

Dôchodky by sa mali v budúcom roku na Slovensku zvýšiť najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku.

Navrhuje to v novele zákona o sociálnom poistení Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR). Právnu normu dnes schválil kabinet Roberta Fica. Novelou zákona sa má upraviť aj percento zvýšenia úrazovej renty v budúcom roku. Tá sa má zvýšiť tiež minimálne o 2 %.

„Pozostalostná úrazová renta, maximálna suma jednorazového odškodnenia, maximálna suma náhrady nákladov spojených s liečením a maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom sa zvyšujú spôsobom ustanoveným pre úrazovú rentu, preto sa tento postup bude aplikovať aj na uvedené úrazové dávky,“ dodalo MPSVR SR. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 30. októbra tohto rok

Transparentné schránky

Štát bude mať na partnerov zo súkromného sektora, s ktorými obchoduje, väčšie požiadavky na transparentnosť. Sprísnenie prináša nový zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon), ktorý dnes schválila vláda SR.

Čítajte aj: Falošní zamestnanci poisťovne. Tento raz idú po matkách s deťmi

Nový zákon nadväzuje na doterajšiu právnu úpravu o boji proti praniu špinavých peňazí. Podľa Žitňanskej môže výrazne zvýšiť úroveň transparentnosti vo vzťahoch štátu a verejnej správy s biznisom. Pokrýva všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi.

Firmy uchádzajúce sa o ne budú povinné registrovať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

zasadnutie vlády 17.august
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM